News

Ce se va întâmpla cu măştile la orele de sport. Ministrul Educaţiei: „Nu există în alte țări europene”

02.03.2021 | 11:45
Ce se va intampla cu mastile la orele de sport Ministrul Educatiei Nu exista in alte tari europene
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a atras atenția că elevii nu sunt obligați să poarte masca în timpul orelor de sport în nicio țară europeană și acest aspect trebuie remediat cât mai repede.

Ministrul Educației consideră că elevii n-ar trebui să poarte măști la orele de sport.  Mai mult, conform unei analize realizată de Comisia Europeană, niciun stat din Europa nu obligă elevii să poarte măștile de protecție în timpul orelor de educație fizică.

ADVERTISEMENT

“La orele de sport, conform ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, purtarea măștii este obligatorie indiferent de condiții. Am transmis astăzi la Ministerul Sănătății analiza Comisiei Europene.

Am adresat rugămintea de a reanaliza situația din această perspectivă și sunt convins că se va ajunge la un numitor comun. Nu există alte state în care orele de educație fizică să se deruleze și să fie obligați elevii să poarte mască, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, informează edupedu.ro. 

ADVERTISEMENT

Se pot găsi și alte soluții care asigură protecția elevilor

“Există multiple recomandări, care diferă de la stat la stat, precum obligativitatea purtării măștii de la vestiar la locul desfășurării orei de sport, evitarea jocurilor care presupun interacțiune, orele să se desfășoare în exterior.

Avem în vedere să preluăm aceste recomandări, precum derularea orelor de educație fizică în exterior când este posibil. Nu există state europene care să oblige la purtarea măștii în orele de sport”, a spus Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Sindicatele din educație cer ca elevii să nu poarte mască la orele de sport

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ au solicitat, într-un comunicat comun, ca elevii să nu mai fie obligați să poarte mască la orele de sport.

„Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?! Se pune întrebarea: când este mai mare riscul transmiterii coronavirusului, atunci când elevii își petrec timpul liber în mall-uri, în stațiuni, în mijloacele de transport în comun sau la orele de educație fizică, păstrând distanța corespunzătoare?” se întreabă aceștia.

ADVERTISEMENT

„Hiperventilaţia pe o durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu este indicată”

Asociațiile din educație semnalează că elevii sunt supuși anumitor riscuri în ceea ce privește sănătatea dacă fac mișcare în timp ce țin masca pe față.

„Oficialii din Ministerul Sănătății ar trebui să țină cont de riscurile la care sunt expuși elevii care fac orele de educație fizică cu masca pe față, având în vedere că masca afectează capacitatea de efort, iar hiperventilaţia pe o durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu este indicată, după cum arată specialiștii”.

Aceștia mai susțin că orele de educație fizică ar trebui să se facă în spații deschise, dacă vremea permite, și masca să fie opțională.

„După o perioadă atât de îndelungată în care elevii au stat departe de școală, orele de educație fizică, acolo unde există condiții optime de desfășurare a acestora, sunt mai mult decât binevenite dacă se fac fără mască și reprezintă o revigorare fizică și psihică”, se mai spune în comunicat.

„Orele de educație fizică se pot organiza, astfel încât să fie evitate sporturile de echipă în spațiile închise, acestea putând să se desfășoare în aer liber, pe terenuri de sport corespunzătoare și cu păstrarea distanței. Elevilor li se poate impune să poarte mască atunci când se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice și până la momentul începerii orei, precum și după finalizarea orei”, susțin sindicaliștii.

Conform reglementărilor din prezent, toți copiii, cu excepția preșcolarilor, sunt obligați să poarte mască de protecție continuu atâta timp cât se află în școală, chiar și în timpul orelor de sport.

 

ADVERTISEMENT