News

Ce se va întâmpla cu numărul cazurilor de Covid-19 în septembrie. Anunțul ministrului Nelu Tătaru

28.08.2020 | 15:56
Ce se va intampla cu numarul cazurilor de Covid19 in septembrie Anuntul ministrului Nelu Tataru
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru transmite un avertisment destul de sever în privința cazurilor de Covid-19 înainte de intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare de la 1 septembrie.

Autoritățile din Guvern, precum și președintele Klaus Iohannis, au anunțat deja că restaurantele, cinematografele și teatrele se vor deschide odată cu prima zi a lunii viitoare.

ADVERTISEMENT

Intensificarea activităților, de bun augur din punct de vedere economic, poate avea repercursiuni pe partea medicală. Nelu Tătaru recunoaște că sunt mari șanse ca numărul cazurilor zilnice de Covid-19 să crească.

Nelu Tătaru anunță ce se va întâmpla cu numărul cazurilor de Covid-19 în septembrie

România a intrat pe un platou cu o medie care depășește frecvent 1.000 de cazuri pe zi. Deși mulți sperau ca trendul să devină unul descendent, ministrul Sănătății avertizează și spune că există factori care pot duce la creștere infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, în mod direct, autoritățile recunosc că numărul de cazuri de Covid-19 ar putea crește din nou în luna septembrie, după redeschiderea unor noi activități, precum restaurantele din spații închise.

În acest context, Nelu Tătaru, ministrul sănătății, face un nou apel la respectarea regulilor sanitare, pentru a reduce riscul de transmitere comunitară.

ADVERTISEMENT

”Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere.

Repet ce spunem în ultima perioadă, această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută.

ADVERTISEMENT

Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a spus Nelu Tătaru, conform Digi24.

Ce procent din totalul cazurilor zilnice ajunge la ATI

Oficialul Guvernului Orban este îngrijorat în ceea ce privește numărul pacienților care ar putea ajunge în următoarea perioadă în stare gravă în zonele de terapie intensivă ale spitalelor.

Tătaru anunță că aproximativ 5% dintre noile cazurile depistate zilnic ajung la ATI: ”Din câte ştim, cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă. Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile.

Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT