News

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale. România, obligată de Comisia Europeană să rezolve problema în 6 luni

Marcel Boloș spune că România va trebui să rezolve în 6 luni problema privind pensiile speciale. În mod contrar, va pierde bani din PNRR.
02.04.2025 | 08:05
Ce se va intampla cu pensiile speciale Romania obligata de Comisia Europeana sa rezolve problema in 6 luni
Marcel Boloș, despre problema privind pensiile speciale. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pixabay
ADVERTISEMENT

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunță că cererea de plată numărul 3 din PNRR este parțial suspendată, unul dintre motive reprezentându-l jalonul privind pensiile speciale.

România trebuie să rezolve în 6 luni problema privind pensiile speciale

Circa 700 de milioane de euro sunt suspendate din cererea de plată numărul 3 din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). România a fost înștiințată că are la dispoziție 6 luni pentru a rezolva problema pensiilor speciale, așa cum se arată în scrisoarea oficială transmisă de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Precizările au fost făcute marți, la Parlament, de ministrul Marcel Boloș. „Pentru cererea de plată nr. 3, în cursul săptămânii trecute am primit scrisoarea oficială din partea Comisiei Europene, prin care am fost informaţi că în continuare rămân suspendate din cererea de plată 3 aproximativ 700 de milioane de euro, pentru trei probleme majore, restul sunt probleme pentru care avem termenul de soluţionare 6 luni de la data comunicării scrisorii oficiale.

Acestea se referă la problema pensiilor speciale. După cum se cunoaşte, am avut două decizii ale Curţii Constituţionale, cea privitoare la pensiile militare, prin care Curtea Constituţională a respins şi a declarat neconstituţionale prevederile legii privind pensiile militare, dar în acelaşi timp am avut o altă decizie, tot a Curţii Constituţionale, prin care impozitarea pensiilor magistraţilor cu procentul de 20% a fost declarată neconstituţională”, a declarat Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Care sunt celelalte două probleme identificate de Comisia Europeană

Din scrisoarea transmisă de Comisie reiese că problema de echitate, adică cea referitoare la pensiile speciale pentru magistrați, trebuie soluționată. Dacă nu se va găsi o rezolvare, România riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR, potrivit ministrului.

Marcel Boloș a vorbit și despre situația de la Ministerul Energiei privind numirile din consiliile de administrație, o altă problemă identificată de Comisia Europeană. „Sunt 43 de astfel de situaţii de administratori care ridică probleme din punct de vedere al Comisiei Europene şi pentru care suspendarea este de 299 de milioane de euro”, a adăugat Boloș.

ADVERTISEMENT

Cea de-a treia problemă are legătură cu Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și conducere de aici. România va trebui să respecte două condiții referitoare la operaționalizarea și numirea conducerii.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a oferit un termen de 6 luni și în privința acestei chestiuni. În acest caz, suma suspendată ar putea fi de 396 de milioane de euro, conform ministrului.

Tags: