Life

Ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a. Scenariile pentru Marea Britanie sunt stabilite

13.04.2021 | 19:42
Ce se va intampla dupa moartea reginei Elisabeta a IIa Scenariile pentru Marea Britanie sunt stabilite
Ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a. Scenariile pentru Marea Britanie sunt stabilite. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, având o domnie de aproape șapte decenii, însă oamenii se întreabă ce se va întâmpla după dispariția ei. Prințul Philip, soțul ei, s-a stins din viață în urmă cu câteva zile la 99 de ani, iar înmormântarea va avea loc în această sâmbătă. 

Locuitorii din Marea Britanie nu-și imaginează o lume fără Regina Elisabeta, care se află pe tron încă din 1952, însă planurile pentru funeraliile sale sunt făcute de ani buni, ca în cazul fiecărui monarh. Pe 21 aprilie, regina va împlini 95 de ani.

ADVERTISEMENT

De altfel, moartea Reginei Elisabeta va fi un eveniment trist și de amploare pentru întreaga lume, nu doar pentru Regatul Unit, din moment ce Majestatea Sa a urcat pe tron după jumătatea secolului trecut iar fiul ei, Prințul Charles, îi va lua locul atunci când va fi momentul.

Ce se va întâmpla după moartea reginei Elisabeta a II-a. Scenariile pentru Marea Britanie sunt stabilite

Doliul național, urcarea pe tron a Prințului Charles, difuzarea în presă și alte schimbări sunt incluse în planul „Operațiunea London Bridge”, planuri care sunt puse la punct cu zeci de ani în urmă. Elisabeta a II-a a preluat coroana la data de 6 februarie 1952, atunci când Regele George al VI-lea a murit din cauza stării precare de sănătate.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, Elisabeta și Philip au plecat într-un turneu în Australia și Noua Zeelandă prin Kenya și s-au întors imediat la Londra după ce a fost anunțat tragicul eveniment. Iată la ce trebuie să ne așteptăm atunci când domnia actualei regine va ajunge la final.

Doliu național în Marea Britanie

Potrivit presei internaționale, moartea Reginei Elisabeta a II-a va fi urmată de 12 zile de doliu național în Marea Britanie, iar trupul Majestății Sale va fi expus Westminster Hall până în ziua înmormântării, pentru ca oamenii să-și poată lua rămas-bun de la monarh. Steagurile naționale vor fi coborâte în bernă, iar cărțile de condoleanțe vor fi deschise în toate ambasadele, informează The Mirror. 

ADVERTISEMENT
Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a în tinerețe. Sursa foto: hepta.ro

Operațiunea „London Bridge”

„London Bridge is Down (n.r. Podul Londrei a căzut)” este codul secret pe care îl vor folosi reprezentanții Casei Regale atunci când Regina Elisabeta va muri. Cel care va da vestea va fi secretarul personal al reginei – în prezent, Sir Edward Young –, urmând ca acesta să-l contacteze pe premierul Marii Britanii. Acest cod va fi folosit până ce vestea va apărea, oficial, în presa națională și internațională. La moartea Regelui George al VI-lea, în 1952, a fost folosit codul „Hyde Park Corner”.

Cum va face presa anunțul

Planurile legate de cum va ajunge vestea în lume au fost și ele puse la punct. Dacă se întâmplă ca regina să moară în timpul nopții, decesul nu va fi anunțat până la 8 dimineața, după care portretul ei va fi afișat pe ecran, acompaniat de imnul național, așa cum s-a întâmplat după decesul Prințesei Diana în 1997, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT

Dacă decesul are loc în timpul zilei, atunci vestea ar putea fi transmisă imediat, în funcție de momentul la care se întâmplă. Postul BBC va suspenda toate programele TV și se va concentra doar pe informații legate de familia regală britanică, fără comedii sau alte programe de divertisment.

Marile publicații s-au pregătit deja pentru vestea tragică care va urma, la un moment dat, urmând să fie publicate știri și articole legate de Regina Elisabeta a II-a.

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: hepta.ro

Prințul Charles va prelua tronul

Prințul Charles de Wales (72 de ani), fiul cel mare al reginei, este cel care va urca pe tron după decesul mamei sale. Seara, în ziua în care Regina Elisabeta se va stinge din viață, Charles se va adresa poporului, iar a doua zi, la 11 dimineața, acesta va fi proclamat Rege și va depune jurământul.

Charles își poate alege numele de monarh, dacă va opta pentru altul, așa cum a fost în cazul Regelui George al VI-lea, născut Prințul Albert, care a ales să preia numele tatălui său (George al V-lea). Regina Elisabeta nu și-a dorit un alt nume în momentul în care i-a urmat tatălui ei la tron.

Surse din presa internațională sunt de părere că viitorul rege ar putea alege un alt nume (George, după bunicul său sau Philip, după tatăl său), pentru că „Charles” este asociat Războiului Civil, însă nimic nu este stabilit, relatează readersdigest.com. Cât despre soția lui Charles, Camilla Parker Bowles, nu se știe dacă va alege să se numească Regina Camilla.

Înainte de funeralii, Charles va trebui să vizitele țările Regatului Unit (Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor) pentru a-și saluta poporul. Cu toate acestea, încoronarea nu va avea loc imediat după înmormântare, pentru ca britanicii să aibă o perioadă de doliu și pentru a pregăti temeinic ceremonia. De exemplu, Regina Elisabeta a fost încoronată la un an și patru luni de la moartea tatălui ei.

Prințul Charles
Prințul Charles de Wales, fiul Reginei Elisabeta. Sursa foto: hepta.ro

Cum se va desfășura înmormântarea

Trupul neînsuflețit al Reginei va fi mutat de la Westminster Hall la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare, care va fi televizată, însă camerele nu vor focusa chipurile îndurerare ale familiei regale, scrie The Guardian. Sicriul va fi purtat de marinarii din Marina Regală, iar regina va fi înmormântată la castelul Windsor, la Capela Memorială a Regelui George al VI-lea.

Vestea morții va ajunge și în alte 15 state unde Regina Elisabeta este suverană, marile televiziuni vor suspenda programele de divertisment, iar piloții de avion își vor anunța pasagerii. Dacă decesul Reginei va avea loc în afara Angliei, trupul ei neînsuflețit va fi transportat la Londra de un avion special.

Toate aceste detalii au fost stabilite de mai bine de jumătate de secol și vor fi urmate cu strictețe atunci când inevitabilul se va produce.

ADVERTISEMENT