News

Ce se va întâmpla la Primăria Capitalei dacă Nicușor Dan devine președintele României. Cine va conduce instituția

Nicușor Dan este aproape de a deveni președintele României. Ce se va întâmpla la Primăria Capitalei în această situație. Cine va fi viitorul edil.
18.05.2025 | 21:58
Ce se va intampla la Primaria Capitalei daca Nicusor Dan devine presedintele Romaniei Cine va conduce institutia
Cine va fi primarul Capitalei dacă Nicușor Dan devine președintele României. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform datelor exit poll prezentate duminică seara, Nicușor Dan este mare favorit să devină președintele României pentru următorii 5 ani. În aceste condiții, multe persoane, în special bucureștenii, se întreabă ce se va întâmpla la Primăria Capitalei.

Cine va fi primarul Capitalei dacă Nicușor Dan devine președintele României. Când vor avea loc alegeri în București

Primele rezultate oficiale ale exit-poll-urilor arată o diferență de aproape 10% între Nicușor Dan și George Simion: 54,1% la 45,9% conform CURS și 54,9% la 45,1% conform Avangarde.

ADVERTISEMENT

Dacă și numărătoarea BEC va confirma această diferență, Bucureștiul are o ”problemă”: va rămâne fără primar general. Astfel, probabila alegere a lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României ar însemna că la conducerea Primăriei Municipiului București va veni, temporar, o altă persoană.

Sunt în cărți două nume în acest moment, conform legii, mai exact unul dintre cei doi viceprimari. E vorba de Stelian Bujduveanu (PNL) sau Adrian Vigheciu (PSD). Primarul interimar va ocupa funcția până la organizarea unor alegeri parțiale.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan va trebui să-și dea demisia din funcția de edil. Când vor avea loc alegeri în București

După ce Nicușor Dan va fi ales președinte al României prin numărarea tuturor celor peste 11 milioane de voturi, urmează ca CCR să valideze turul 2 al alegerilor prezidențiale.

În etape următoare, viitorul președinte al țării va trebui să demisioneze din funcția de primar general. Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), demisia trebuie transmisă atât Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și Prefecturii. Din acel moment se declanșează un proces birocratic ce implică recunoașterea oficială a vacantării funcției.

ADVERTISEMENT

Primarul poate demisiona, anunţând în scris consiliul local şi prefectul. La prima şedinţă a consiliului, demisia se consemnează în procesul-verbal şi devin aplicabile dispoziţiile art. 160 alin. (2), (7) şi (8)”, potrivit Codului Administrativ.

ADVERTISEMENT

Apoi, Prefectul Capitalei are la dispoziție maximum 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata oficial vacantarea și a emite ordinul aferent. Acesta reprezintă actul juridic care declanșează în mod oficial procedura pentru alegeri parțiale.

În 2015, când Sorin Oprescu a demisionat cu mai puțin de un an înainte de încheierea mandatului, nu au fost organizate alegeri. Acum, în cazul lui Nicușor Dan, este o perioadă rămasă de aproximativ 3 ani. Asta impune legal organizarea de alegeri parțiale.

Potrivit Legii 115/2015 privind alegerile locale, Guvernul României este responsabil pentru stabilirea datei alegerilor, în urma solicitării transmise de prefect. Scrutinul trebuie organizat în termen de maximum 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului.

Cine ar putea intra în cursa pentru Primăria Capitalei la viitoarele alegeri

Deși este încă devreme pentru a spune cine va fi succesorul lui Nicușor Dan în fotoliul de primar al Capitalei, analiștii vorbesc deja de câteva nume care ar putea intra în cursa electorală. Într-o declarație pentru FANATIK, politologul Cristian Pârvulescu spune că lupta va fi una deschisă. El a menționat și două nume importante.

”Nu știu exact în acest moment, dar dacă va fi deschisă competiția, sigur doamna Firea și domnul Piedone sunt primii pe listă. Oricare dintre ei poate să vină”, a spus politologul.