News

Ce secret ascunde o biserică din România. Preotul a rămas fără parohie și de supărare s-a refugiat într-o mănăstire din Suceava

Enoriașii dintr-un sat din județul Iași sunt disperați din cauză că au rămas fără preotul care s-a călugărit și a plecat la o mănăstire diin Suceava.
30.07.2022 | 10:55
Ce secret ascunde o biserica din Romania Preotul a ramas fara parohie si de suparare sa refugiat intro manastire din Suceava
Bogdan Preutu (dr.) este acum călugăr la o mănăstire din Suceava Foto: Facebook Bogdan Preutu
ADVERTISEMENT

Biserica din satul Chilișoaia, comuna Dumești, una dintre cele mai frumoase din județul Iași este acum abandonată după ce a rămas fără preot.

Ce secret ascunde o biserică din România

Preotul Bogdan Preutu, cel care slujea în satul Chilișoaia, a plecat chiar înainte de Paște. Printre poveștile care circulă prin sat este și aceea conform căreia preotul ar fi devenit călugăr la o mănăstire din județul Suceava, după ce soția l-a părăsit.

ADVERTISEMENT

„El a plecat undeva, înainte de Paște, dar nu știm exact motivul. Se aud multe vorbe prin sat, că l-ar fi lăsat soția și a fost mutat la Suceava, unde este călugăr sau stareț.

E foarte greu fără preot în sat. Noi îl mai sunăm să vină când avem nevoie și când poate vine. Nu știm de ce l-ar fi părăsit soția”, a precizat o localnică din satul Chilișoaia, comuna Dumești, Iași pentru publicația Bună ziua Iași.

ADVERTISEMENT

Varianta gurilor rele este că Bogdan Preutu ar fi avut o înțelegere cu fosta sa soție, de a se căsători doar pentru a-l ajuta să devină preot.

„Nu se știe nimic exact, dar se zvonește că preotul s-ar fi căsătorit cu doamna preoteasă după o înțelegere. S-ar fi înțeles să se căsătorească doar ca el să fie preot, să fie hirotonit.

ADVERTISEMENT

Cred că nu s-au mai înțeles și a dat divorț de el. Nu a mai putut, probabil, să continue ca preot și l-au mutat undeva, în Suceava, la o mănăstire”, a mai precizat un localnic.

Mitropolia confirmă că preotul s-a călugărit

Publicația ieșană a obținut un punct de vedere legat de situația preotului de la reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor, care au confirmat că Bogdan Preutu este acum călugăr în județul Suceava.

ADVERTISEMENT

„Vă pot confirma doar că, într-adevăr, fostul paroh din satul Chilișoaia s-a călugărit la o mănăstire din județul Suceava.

Până când se vor parcurge anumite etape și va fi numit un alt paroh, sunt trimiși să slujească în Chilișoaia preoți desemnați de protopopiat, cu sprijinul Centrului Eparhial”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Reporterii BZI au încercat, în repetate rânduri, să ia legătura cu călugărul Bogdan Preutu, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

ADVERTISEMENT