Oamenii de știință au descoperit care este semnul ce îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte. Studiile au dezvăluit acest amănunt ce nu trebuie să fie ignorat de nimeni, mai ales dacă în familie există un istoric legat de această boală.
Alzheimerul este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină perderi de memorie, gânduri și comportament. Studiile arată că această boală este tot mai întâlnită în rândul populației din ziua de azi.
Unul dintre indiciile care arată că poți avea această afecțiune cu 20 de ani mai devreme nu trebuie trecut cu vederea. O cercetare efectuată recent demonstrează că este vorba de burtă. Centrul de memorie al creierului este mai mic în cazul acestor persoane.
Pe măsură ce burta unui om crește, centrul de memorie al creierului se micșorează. În felul acesta pot apărea plăci beta amiloide și tau, aspecte care intervin încă de la vârsta de 40-50 de ani, cu mult înainte ca declinul cognitiv să fie evident.
Plăcile beta-amiloide și încurcăturile tau sunt semne timpurii ale marșului creierului către un posibil diagnostic al bolii Alzheimer. Doctorii transmit că plăcile amiloide apar de obicei primele, iar încâlcelile tau apar mai târziu, pe măsură ce boala progresează.
„Cu cât ai mai mult amiloid sau tau în creier, cu atât creierul devine mai bolnav. Modul în care putem urmări un creier cu aspect mai bolnav este scăderea fluxului sanguin.
Am observat, de asemenea, atrofie cerebrală, sau o pierdere de materie cenușie, într-o parte a centrului de memorie al creierului numită hipocampus”, a explicat autorul principal al studiului, Dr. Cyrus Raji, potrivit dcmedical.ro.
În aceeași notă, neurologul Dr. Richard Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida, spune că „un flux sanguin mai redus în centrul de memorie al creierului poate provoca contracție, un alt biomarker cheie pentru Alzheimer”.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii 10 ani mai mult de jumătate din lume va fi supraponderală sau obeză. Din păcate, obezitatea este o epidemie mondială care reprezintă un factor de risc pentru alte afecțiuni.
Una dintre acestea este demența care afectează cel puțin 1% dintre adulții americani. Acest lucru arată că peste 2 milioane de persoane ar putea avea demență cauzată de boala Alzheimer atribuită obezității cu care se confruntă.
Boala Alzheimer poate apărea între 40 și 50 de ani, în condițiile în care simptomele nu ar trebui să fie vizibile mai devreme de 60-70 de ani sau chiar 80 de ani. În concluzie, grăsimea viscerală înglobează organele în profunzimea corpului, făcând ravagii prin inflamație și hormoni în exces.
Aceste evenimente pot perturba capacitatea organismului de a procesa insulina. Grăsimea viscerală este legată de inflamație și de acumularea de amiloid în creierul a 32 de bărbați și femei în vârstă de 40-50 de ani, după cum arată un alt studiu.