Mucenicii, un desert tradițional românesc, sunt pregătiți cu ocazia prăznuirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Totuși, mulți nu știu când, de fapt, se prepară aceștia.
Pe 9 martie, creștinii prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, care au murit pentru credința lor. De ziua lor, românii respectă o tradiție frumoasă, aceea de a pregăti „Mucenicii”.
Aceștia, fie sub forma clasică de 8-uri, fie cu zeamă, sunt un deliciu pentru toți, având în compoziție miere, nucă și alte ingrediente ce le dau un gust aparte. Însă, o greșeală frecvent întâlnită este pregătirea mucenicilor chiar pe 9 martie, deși, de fapt, aceștia se fac pe 8 martie, pentru a fi împărțiți a doua zi.
În tradiția populară, ziua Mucenicilor este marcată prin deschiderea mormintelor și a porților Raiului. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc 40 de colaci, cunoscuți sub denumirea de „mucenici” sau „sfințișori”, ca semn de respect față de Sfinții Mucenici.
În Moldova, mucenicii sunt modelați sub forma cifrei 8, ce reprezintă silueta umană, iar aluatul folosit este asemănător celui de cozonac, fiind apoi acoperiți cu miere și nucă.
În Muntenia și Dobrogea, mucenicii au aceeași formă a cifrei 8, dar sunt mai mici și sunt fierți într-un sirop de apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, care reprezintă lacul în care Sfinții Mucenici au fost aruncați.
Dar ce simbolizează mucenicii, de fapt, mucenicii? Aceștia sunt preparate tradiționale create în amintirea Sfinților 40 de Mucenici, unde fiecare ingredient poartă o semnificație: bobul zdrobit din făină simbolizează moartea, dulciurile reprezintă bucuria biruinței, iar scorțișoara evocă suferința.
Pregătiți sub forma cifrei 8 – amintirea coroanelor martirilor – sau ca niște pâinișoare scufundate într-un sirop ce amintește de lacul unde au murit credincioșii, mucenicii sunt împărțiți în familie și la vecini ca semn de comuniune și respect față de tradiție.
De asemenea, de-a lungul timpului s-au răspândit mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune, de exemplu, că pentru a atrage prosperitatea, nu este bine să împrumuți bani în această zi.
Se crede că cei care nu respectă sărbătoarea vor suferi de boli timp de 40 de zile, cât au trăit Sfinții Mucenici. Pe 9 martie, nu se face treabă în casă, nu se spală haine și nici nu se face curățenie. De asemenea, este bine să eviți certurile, deoarece conflictele din această perioadă ar putea aduce neplăceri pe tot parcursul anului, conform b365.ro.