Fotbal international

Ce semnifică siglele marilor echipe din Europa. Real Madrid are coroana regală şi Barcelona foloseşte crucea Sfântului Gheorghe + motivul flăcărilor eterne de la Liverpool

16.01.2020 | 17:34
Ce semnifică siglele marilor echipe din Europa. Real Madrid are coroana regală şi Barcelona foloseşte crucea Sfântului Gheorghe + motivul flăcărilor eterne de la Liverpool
ADVERTISEMENT

Marile echipe din Europa au mare grijă atunci când îşi aleg siglele, principalul simbol pentru suporteri. Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Juventus sau Bayern Munchen au embleme cunoscute în întreaga lume, iar FANATIK îţi prezintă poveştile din spatele acestor logo-uri, care valorează sute de milioane de euro. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Barcelona şi Real Madrid, cele mai cunoscute sigle din fotbalul spaniol

Actuala siglă a Barcelonei este folosită din 2002, iar multe dintre elemente au fost folosite şi la prima emblemă a formaţiei de pe “Camp Nou”, utilizată între 1899 şi 1910. Pe actuala stemă au fost lăsate steagul Cataloniei, în culorile roşu şi galben, dar şi crucea Sfântului Gheorghe, care se aseamănă cu drapelul Angliei. În plus, pe actuala siglă sunt folosite culorile clubului şi iniţialele FCB.

ADVERTISEMENT

Real Madrid foloseşte actuala siglă tot din 2020, iar pe lângă culorile clubului şi iniţialele FCM, deasupra emblemei se regăseşte şi coroana regală, simbol folosit din 29 iunie 1920. În acest an se împlinesc 100 de ani de când formaţia de pe “Santiago Bernabeu” a primit permisiunea de a folosi numele “Real” din partea Curţii Regale a Spaniei, decizie luată de Regele Alfonso al XIII-lea.

Atletico Madrid şi-a schimbat sigla în 2017, însă a păstrat multe dintre simbolurile clasice. Astfel, pe stema clubului de pe “Wanda Metropolitano” se regăsesc ursul şi arborele de căpşuni, împrumutate de la emblema capitalei Spaniei. Cele şapte stele, de lângă culorile echipei, sunt din constelaţia Ursa Mare, dar reprezintă şi cele şapte pronvincii de lângă Madrid.

ADVERTISEMENT

Ce semnifică siglele celor mai cunoscute cluburi din Europa

Liverpool şi-a schimbat stema clubului în repetate rânduri, iar actuala are deja o vechime de 21 de ani. Pe lângă motto-ul “You’ll never walk alone” şi flăcările eterne, dedicate în memoria celor 96 de suporteri care au murit în timpul tragediei de la Hillsborough, pe stemă se mai regăsesc cormoranul, folosit din 1892, şi simbolurile deasupra porţii de acces în tribuna care poartă numele lui Bill Shankly.

Manchester United foloseşte actuala siglă din 1998, care este un remake al celei din perioada 1970-1998. Vasul utilizat pe stemă aduce aminte că oraşul este unul portuar, iar “diavolul roşu” aduce aminte de porecla primită de jucătorii lui Matt Busby în anii ’60.

ADVERTISEMENT

Chelsea are o stemă nouă din 2008, când Roman Abramovic a decis că trebuie refolosită stema din perioada 1953-1986. Leul a fost împrumutat de pe emblema lui Earl Cadogan, preşedintele londonezilor în anii ’50. Cei doi trandafiri de pe lateralul siglei este un simbol împrumutat din istoria medievală a Angliei.

Arenal a fost înfiinţată de mai mulţi muncitori ai unei fabrici de armament din Londra, iar sigla clubului a păstrat legătura cu trecutul, dar şi cu porecla echipei: “tunarii”. Emblema actuală este folosită din 2002, iar principalul simbol este un “tun”, asemănător cu unul utilizat de Armata Engleză în la sfârşitul anilor 1800.

ADVERTISEMENT

AC Milan poartă steaful oraşului, Juventus are siglă nouă din 2017

Juventus şi-a şocat fanii în 2017, când familia Agnelli a venit cu o nouă emblemă pentru campioana Angliei. Logo-ul este unul simplu, în care litera j este colorată în alb şi negru, culorile formaţiei din Torino. În trecut, principalul simbol folosit pe stema lui Juventus a fost un taur, desenat în alb sau în negru, în funcţie de schimbările produse la design-ul siglei.

Actuala emblemă a lui AC Milan este folosită din 1998, iar pe lângă culorile clubului, pe stemă se mai regăseşte şi steagul oraşului Milano, care se aseamănă cu cel al Angliei. În urmă cu 22 de ani, Silvio Berlusconi a decis să schimbe denumirea “Milan 1899” în “ACM 1899”.

Bayern Munchen foloseşte actuala siglă, cu mici modificări, din 1978. Campioana Germaniei a ales să utilizeze culorile de pe steagul Bavariei, alb şi albastru, în timp ce roşul este culoarea obişnuită a clubului. Din 2002, de pe emblemă a fost scoasă abrevierea E.V., care semnifica Eingetragener Verein (asociaţie înregistrată).

PSG a preferat să aibă o siglă în care principalul simbol este Turnul Eiffel, care are la bază fleur de lis (floare de crin), simbol heraldic al regalității, provenit din tradiția monarhică franceză. Actuala emblemă este utilizată din 2013, de când clubul este patronat de un concern din Qatar.

ADVERTISEMENT