Ce semnificație are ziua de 1 decembrie. Ce sărbătorim, de fapt. Scurt istoric al Zilei Naționale, care reprezintă un eveniment foarte important pentru fiecare cetățean român în parte, indiferent de locul în care se află.
Ziua Națională a României are loc în fiecare an în data de 1 decembrie, când statul român a proclamat zi liberă, dar ce simbolizează în adevăratul sens al cuvântului sărbătoarea? Ei bine, evenimentul a fost promulgat de fostul președinte Ion Iliescu în anul 1990.
Momentul marchează unul dintre cele mai importante din istoria românilor. Este vorba de Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu România.
Proclamația a fost citită de politicianul Vasile Godiş. Ulterior, Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege de către regele Ferdinand. Se întâmpla pe 11 decembrie 1918, ca mai târziu să fie votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
De atunci și până în prezent s-a creat un singur stat național. Ziua Națională este sărbătorită cu mare fast în marile orașe din țară, nu doar în București și la Alba Iulia. Paradele militare și târgurile tradiționale cu produse românești însoțesc evenimentul.
Ziua Națională este cinstită și anul acesta printr-o paradă militară, care are loc de fiecare dată la Arcul de Triumf. Ministerul Apărării a anunțat că evenimentul de joi, 1 decembrie 2022, se va desfășura începând cu ora 11:00.
Peste 1.500 de militari și specialiști, precum și circa 120 de mijloace tehnice vor participa la defilare. Mai mult decât atât, românii vor putea admira 40 de aeronave. În premieră vor fi angrenate și avioanele celor patru forțe aliate României: Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.
De asemenea, nu vor lipsi militarii unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.
Conform stirileprotv.ro, paradele militare de zbor vor survola Piața Arcului de Triumf în trei reprize, evenimentul anunțându-se a fi unul de amploare.