News

Ce sentință a primit o româncă acuzată că și-a omorât soțul mafiot. Cristina risca să stea 21 de ani la închisoare

Cristina Toma, soția unui cap al rețelei mafiote `Ndrangheta, a fost achitată de acuzația că l-ar fi ucis pe acesta, însă sentința nu este una definitivă.
21.05.2022 | 16:19
Ce sentinta a primit o romanca acuzata ca sia omorat sotul mafiot Cristina risca sa stea 21 de ani la inchisoare
Cristina Toma, imediat după anunțarea sentinței de achitare/ Sursă foto: canarias.es
ADVERTISEMENT

Un tribunal cu juri din Spania a decis să o achite pe românca Cristina Elena Toma de acuzația că și-ar fi asasinat soțul, italianul Giuseppe Nirta, transmite Adevărul.

Probe insuficiente pentru o condamnare

Nirta era un cunoscut traficant de droguri și unul din capii mafiei calabreze `Ndrangheta. El a fost ucis în vara anului 2017, în zona El Charcón, din Águilas, regiunea spaniolă Murcia.

ADVERTISEMENT

În timpul anchetei, procurorii au descoperit indicii care ar fi incriminat-o chiar pe soția mafiotului, Cristina Toma și au trimis-o în judecată cerând instanței o pedeapsă de 21 de ani de închisoare.

Însă jurații au decis să o declare nevinovată, apreciind probele ca fiind insuficiente, mai ales  că arma cu care a fost comisă crima nu a fost găsită.

ADVERTISEMENT

Sunt săracă, dar nu sunt o criminală. Vreau să se facă dreptate”, a spus românca după pronunțarea sentinței. Însă problemele ei nu s-au încheiat întrucât sentința nu este definitivă, iar procurorul de caz are posibilitatea apelului.

Din aceste considerente, Cristina Toma nu poate părăsi teritoriul spaniol, iar banii achitați pentru cauțiune nu i-au fost restituiți.

ADVERTISEMENT

Suspectat deja de activități infracționale de către polițiștii din Italia și Spania, Nirta era socotit unul dintre liderii ‘Ndrangheta.

La anchetarea morții lui au colaborat Guardia Civil din Aguilas,  carabinierii italieni şi Direcţia anti-mafie din Torino, iar în stadiul incipient al anchetei suspiciunea a fost că autorul crimei provine dintr-un clan rival.

ADVERTISEMENT

Mai multe ipoteze privind autorul crimei

Giuseppe Nirta a fost împușcat și înjunghiat, după ce a intrat în garaj cu mașina în care se afla și soția sa. Aceasta a spus că au fost atacați de un bărbat mascat, însă ea a reușit să fugă și să alerteze poliția spaniolă.

Polițiștii au găsit cadavrul lângă mașină, cu fața în sus, într-o poziție care sugera că Nirta nu a încercat să fugă, așa cum a susținut soția, ci mai degrabă a fost luat prin surprindere de către o persoană cunoscută, în care avea încredere.

Primul suspect a fost Giuliano Vela, un membru al Mala del Brenta, o organizaţie mafiotă din Padova. Românca a spus că soțul ei era în relații tensionate cu Vela care a fost arestat în Albania, în mai 2019.

În schimb, avocații lui Vela au avansat ipoteza ca Giuseppe Nirta să fi fost ucis chiar de către `Ndrangheta. Motivul ar fi fost că Nirta nu era în realitate o figură proeminentă a organizației criminale, el doar pretinzând acest lucru. Mafioții l-ar fi ucis pentru că se folosea de organizația lor în scopuri personale.

Suspiciuni au planat și asupra soției, anchetatorii crezând că aceasta ar fi fost complicele asasinului. Ulterior, s-a renunțat și la această variantă, anchetatorii ajungând la concluzia că Toma ar fi acționat singură și că l-ar fi ucis pe soțul ei fără ajutor.

ADVERTISEMENT
Tags: