Life

Ce sfânt este prăznuit pe 11 ianuarie. Se spune că rugăciunea lui vindecă de sterilitate. Cel mai contestat arhiepiscop din România îi poartă numele

Sfântul prăznuit pe 11 ianuarie în calendarul ortodox. Se spune că rugăciunea lui îi vindecă de sterilitate pe cei care o rostesc.
11.01.2023 | 06:00
Ce sfant este praznuit pe 11 ianuarie Se spune ca rugaciunea lui vindeca de sterilitate Cel mai contestat arhiepiscop din Romania ii poarta numele
Ce sfânt este prăznuit pe 11 ianuarie
ADVERTISEMENT

Ce sfânt este prăznuit pe 11 ianuarie, potrivit calendarului ortodox. Sfântul este cunoscut și ca vindecător al sterilității. Numele său este purtat chiar de către cel mai controversat arhiepiscop din România.

Ce sfânt este prăznuit pe 11 ianuarie. Numele său, purtat de cel mai controversat arhiepiscop din România

Ziua de 11 ianuarie nu este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, ci cu cruce neagră. În această zi este prăznuit un sfânt important.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului. Numele său este purtat și de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului.

A trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut într-o familie de credincioși în ținutul Capadociei, adică estul Turciei de astăzi. Tatăl său se numea Proeresie, iar mama Evloghia.

ADVERTISEMENT

Teodosie a îmbrăcat haina călugărească încă de tânăr și a pornit spre Ierusalim. În drumul spre Ierusalim a trecut prin Antiohia, acolo unde l-a întâlnit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.

Acesta din urmă l-a chemat pe Teodosie și i-a poruncit că va fi povățuitor spre mântuire pentru mulți.

ADVERTISEMENT

După ce s-a închinat la Sfintele Locuri, a ajuns la Ierusalim. În cele din urmă, Teodosie a ales să ducă o viață de obște. A intrat sub ascultarea unui stareț, Longhin, cu bun nume și iscusit pe calea mântuirii.

S-a retras apoi într-o peșteră din apropierea Bethleemului, acolo unde a trăit timp de 50 de ani și s-a hrănit numai cu ierburi sălbatice și cu legume.

ADVERTISEMENT

De-a lungul vieții sale, în jurul lui Teodosie s-au adunat mai mulți ucenici. În apropierea peșterii în care locuia a ridicat o mănăstire și a pus, astfel, bazele vieții monahale de obște.

Numărul persoanelor care erau prezente în lavra Sfântului Teodosie era de 700. Slujbele erau săvârșite în mai multe limbi, printre care și greaca, georgiana și armeana.

Sfântul Teodosie a luptat împotriva erezii monofizite. Deși a fost condamnată la Sinodul al IV-lea Ecumenic, mulți încă mai erau adepții acesteia, printre care și împăratul Anastasie I (491-518).

Astfel, Cuviosul Teodosie i-a trimis o scrisoare împăratului, în care i-au fost descoperite abaterile doctrinare. Sfântul a fost închis, dar a fost eliberat după moartea împăratului.

În jurul anului 529, Sfântul Cuvios Teodosie a trecut la cele veșnice. Trupul său a fost îngropat în peștera în care a locuit ani la rând, iar ulterior a fost mutat în mănăstirea care îi poartă numele.

Se spune că rugăciunea Sfântului Cuvios Teodosie te vindecă de sterilitate

Sfântul Cuvios Teodosie este cunoscut și ca făcător de minuni. Se spune că a binecuvântat o femeie ai cărei copii nu trăiau.

În plus, la îndemnul ucenicilor săi, fiind foarte bătrân, a mers pe câmp şi a alungat lăcustele şi omizile care aduceau oamenilor foamete şi sărăcie.

Rugăciunea Sfântului Teodosie se spune pe 11 ianuarie și se spune că îi vindecă de sterilitate pe cei care o rostesc.

“Auzi-ne pe noi, Milostive şi Puternice Doamne, ca prin rugăciunile noastre să se reverse harul Tău asupra noastră. Fii milostiv, Doamne, adu-Ţi aminte de porunca Ta, ca să se înmulţească neamul creştinesc, şi fii nouă ocrotitor milostiv, ca să se păstreze prin puterea Ta ce ai rânduit Tu. Tu ai făcut cu puterea Ta din nimic şi ai pus început lumii, l-ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi ai sfinţit Taina Căsătoriei prin care se preînchipuie taina unirii lui Hristos cu Biserica.

Auzi-ne pe noi, Milosârde, pe robii Tăi care suntem uniţi prin Taina Căsătoriei şi cerem ajutorul Tău, revarsă mila Ta asupra noastră, ca să vedem pe fiii fiilor noştri până în neamul al treilea şi chiar al patrulea şi să ajungem până la adânci bătrâneţi şi să se învrednicească de Împărăţia Cerurilor prin Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvin toată slava, cinstea şi închinăciunea împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin.”

ADVERTISEMENT