Ce sfântă e sărbătorită pe 31 decembrie. Multe românce își serbează onomastica. Calendarul creștin ortodox ne transmite că nu este cruce roșie și nici neagră, dar cu toate acestea are o importanță deosebită pentru oameni.
Care este sfânta pomenită în data de 31 decembrie 2023. Multe femei din România își cinstesc onomastica pe final de an. Biserica Ortodoxă o amintește pe Sfânta Cuvioasă Melania Romana, venită pe lume în a doua jumătate a secolului al IV-lea.
S-a născut la Roma, într-o familie de nobili care au silit-o să se căsătorească cu un tânăr de rangul său. A avut doi copii cu Alpinian, cu care după nașterea celui de-al doilea urmaș a decis să se comporte ca frații, nicidecum precum soții.
Copiii au trecut la Domnul la scurtă vreme după ce s-au născut, motiv pentru care cei doi au decis să împartă averea săracilor, bisericilor și mănăstirilor. Ulterior, au hotărât să călătorească în mai multe țări și cetăți.
Pretutindeni Sfânta Melania Romana și soțul său făceau danii și se rugau necontenit. Mai mult, Cuvioasa obișnuia să citească în întregime toate Sfintele Scripturi. Când au ajuns la Alexandria cei doi au primit binecuvântarea Sfântului Chiril.
De acolo au plecat la Ierusalim și au ales să se stabilească la Muntele Măslinilor. Aici sfânta a trăit vreme de 14 ani într-o peșteră. În această vreme a întemeiat o mănăstire de bărbaţi şi o alta de femei. A făcut numeroase minuni până la trecerea în neființă, în anul 439.
Sfânta Cuvioasă Melania Romana este cinstită de mulți români, dar mai ales de femei. Onomastica prenumelui din 31 decembrie este un prilej de mare sărbătoare atât pentru Biserica Ortodoxă, cât și pentru cea Catolică.
Numele care vine din limba greacă are o semnificație aparte. Potrivit suntmamica.ro, în traducere înseamnă negru, cea cu părul negru, cu pielea neagră, cuvântul fiind derivat din melania, care reprezină negru, întuneric. Are mai multe variații în funcție de spațiul unde este folosit.
Spre exemplu, în slavă forma este de Melana, în timp ce în alte regiuni din lume se mai întâlnesc numele de Mindy, Melinda, Melanie. Prenumele este folosit încă din perioada veche a istoriei grecești. Este atestat și în limba latină.
A intrat în sfera creștină prin cultul unor martire și martiri din primele secole ale erei noastre, așa cum este și cazul Sfintei Cuvioase Melania Romana. Pe 31 decembrie mai sunt cinstiți Sfântul Zotic, hrănitorul de orfani, Sfântul Ghelasie și Sfintele 10 fecioare din Nicomidia.