Ce SFINŢI sînt pomeniţi astăzi! Românii le poartă numele

Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Ioan sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în data de 21 iulie.

Originari din Edesa, Siria, au trăit în vremea împăratului Iustin al II-lea (565-578). Cei doi tineri erau prieteni şi la întoarcerea dintr-un pelerinaj făcut la Ierusalim s-au călugărit, mergând la Mănăstirea Sfântului Gherasim. S-au retras apoi în pustie, unde au petrecut vreme de douăzeci şi nouă de ani în aspre nevoinţe ascetice. Au murit la scurtă vreme unul după altul.

Astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie, vieţuitori în obştea monahală de la Mănăstirea Agapia Veche, în judeţul Neamţ.

Canonizarea sfinţilor din judeţul Neamţ, printre care şi a Cuvioşilor Rafael şi Partenie de la Agapia Veche, a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în martie 2008.

Sfântul Cuvios Rafael s-a nevoit în aşezământul monahal de la Agapia Veche, în secolul al XVI-lea, fiind cinstit ca sfânt încă din secolul al XVII-lea.
Sfântul Cuviosul Partenie a fost nevoitor în obştea de la Agapia Veche, în secolul al XVII-lea. Sfântul Partenie a vieţuit după modelul pustnicilor: ziua se ruga în singurătate, iar la apusul soarelui gusta puţină pâine şi legume fierte, după care toată noaptea rostea rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea la coşuri.

Sfinţi pomeniţi joi, 21 iulie:

Calendarul Ortodox: Sf. Cuv. Simeon şi Ioan Pustnicul; Sf. Proroc Iezechiel; Sf. Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche
Calendarul Greco-catolic: Sf. cuv. Simeon şi Ioan
Calendarul Romano-catolic: Sf. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv.

Sursă: libertatea.ro