News

Ce şi cum să mâncăm în perioada autoizolării din cauza coronavirusului. Nutriţionist: “Nu săriţi micul dejun”

23.03.2020 | 12:41
Ce si cum sa mancam in perioada autoizolarii din cauza coronavirusului Nutritionist Nu sariti micul dejun
ADVERTISEMENT

A devenit clar că pentru a opri răspândirea virusului covid-19 avem nevoie să respectăm indicațiile specialiștilor în ceea ce privește autoizolarea în propriile noastre domicilii. Astfel, ferindu-se de coronavirus, românii vor avea o nouă problemă de confruntat, invazia la care își vor supune frigiderele! Multă lume s-ar putea să iasă din autoizolare într-o formă fizică mult mai… „rotunjită” din cauza izolării. FANATIK a stat de vorbă cu Mădălina Drăghiță, nutriționist dietetician, care ne-a oferit mai multe sfaturi și ne-a dat chiar și mai multe rețete prin care să putem evita kilogramele în plus pe care le putem acumula în această perioadă.

Sfaturile unui nutriţionist pentru a rămâne în formă pe perioada autoizolării la domiciliu

Mădălina ne-a avertizat că, atunci când suntem izolați la domiciliu, suntem tentați să consumăm o cantitate mai mare de alimente și sa fim mai sedentari. Astfel, nu mai consumăm la fel de multă energie și nu vom mai avea același aport de calorii ca într-o zi normală de lucru. Drept urmare, primul sfat al specialistului ar fi acela de a renunța la gustările din timpul zilei și să rămânem doar cu trei mese principale.

ADVERTISEMENT

„E important să nu sărim peste micul dejun, deoarece acesta ne ajută să menținem constant nivelul glicemiei, având un rol important în controlul apetitului până la masa prânzului și reușim astfel să ținem kilogramele la distanță”, a subliniat nutriționistul.

De asemenea, Mădălina ne-a oferit și mai multe sfaturi cu privire la dieta pe care trebuie să o avem, în această perioadă în care stăm acasă și nu ne mișcăm mai deloc:

ADVERTISEMENT
  • Optează pentru carbohidrații complecși, deoarece furnizează o energie constantă pe parcursul zilei și oferă o saţietate de lungă durată. În aceasta categorie intră pâinea, pastele integrale, orezul brun, cușcușul, fulgii de ovăz, cartofii, leguminoasele (lintea, năutul, soia, mazărea, fasolea).
  • Pentru sațietate alege proteine de bună calitate: carne slabă (pui, curcan, pește), ouă, produse lactate slabe. Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt: lintea, năutul, quinoa, mazărea, soia, ciupercile, brânza tofu, nucile, semințele.
  • În perioada de izolare avem nevoie de un meniu care să includă de asemenea fructe și legume proaspete de sezon, bogate în vitamine, minerale și apă.
  • Din meniul zilnic nu trebuie să ne lipsească grăsimile sănătoase ce reprezintă 20-30% din caloriile noastre zilnice, cum ar fi nuci, semințe, ulei de măsline, avocado sau pește.
  • Trebuie să evităm alimentele procesate si semipreparatele: mezeluri, pate-uri, brânza topită, produse fast-food, patiserie).

    Sfaturi de la nutriționistul dietetician Mădălina Drăghiță pentru cei aflați în autoizolare din cauza coronavirus
    O rețetă pentru prânz: salată de cușcuș cu legume. Ingrediente: cuscus, avocado, porumb, mazare, fasole rosie, rosii, ceapa

Ce bem și ce dulciuri avem voie să mâncăm cât stăm în izolare la domiciliu?

Dieteticianul consultat de noi ne oferă și mai multe sfaturi cu privire la ceea ce trebuie să bem în perioada aceasta. Astfel, va trebui să renunțăm la băuturile carbogazoase din comerț, deoarece au un conținut ridicat de zaharuri care favorizează creșterea în greutate și să optăm pentru apa infuzată.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că te hidratează, fructele adăugate în apă îți furnizează vitamine și minerale. Aportul hidric recomandat zilnic este de 30ml/kg corp, ceea ce înseamnă 1,8 l pentru un adult de 60 kg. De asemenea, pentru a evita cumpărarea sticlelor de apă din magazine, specialistul recomandă și achiziționarea unui filtru de apă de bună calitate.

Și pentru că o masă nu poate fi gata și fără un desert, Mădălina ne oferă mai multe rețete „de dulce” pe care le putem consuma pe perioada în care stăm în case și care nu ar trebui să se „simtă” la cântar. Printre acestea se numără:

ADVERTISEMENT
  • iaurt grecesc cu fructe proaspete
  • ciocolată neagră 80% cacao
  • smoothie din lapte, fulgi de ovăz, fructe de pădure, miere
  • salată de fructe
  • clătite americane din 2 ouă și o banană
  • rondea de grâu expandat, unt de arahide, mix de semințe
  • budincă de chia cu căpșuni
Sfaturi de la nutriționistul dietetician Mădălina Drăghiță pentru cei aflați în autoizolare din cauza coronavirus
O rețetă pentru cină: somon cu mix de legume chinezesti

Alte sfaturi pentru a rămâne în formă pe timp de autoizolare

Nutriționistul atrage atenția asupra faptului că „o viață sănătoasă este reprezentată printr-un echilibru asigurat de relația dintre sport și alimentație rațională din punct de vedere calitativ și cantitativ. În perioada aceasta de izolare la domiciliu este indicat să nu renunțăm la activitatea fizică și să găsim soluții adaptate situației din prezent”.

„Puteți transforma treburile casnice într-un antrenament, să efectuați exerciții folosind mingea de gimnastică sau coarda. De asemenea puteți opta şi pentru programele de fitness online sau să dansați pe muzica preferata. Nu în ultimul rând, oamenii ar trebui să se “împrietenească” cu cântarul în această perioadă, cu scopul de a monitoriza greutatea, evitând astfel acumularea unor kilograme nedorite”, ne-a mai spus Mădălina.

Alte sfaturi în perioada de autoizolare:

  • Înainte să mergi la cumpărături, verifică stocul de alimente din frigider și cămară pentru a evita risipa alimentară
  • Să nu pornești niciodată la cumpărături cu stomacul gol, deoarece vei avea tendința să pui în coș alimente nesănătoase, bogate în grăsimi sau zaharuri
  • Poți concepe lista de cumpărături în funcție de felurile de mâncare pe care ți le-ai propus să le gătești în urmatoarea perioadă
  • Poți procura hrană de la producători locali sau din magazinele mici din cartier; astfel eviți aglomerația din supermarketuri
  • A se verifica data de expirare a alimentelor și consumarea acestora înainte de termenul trecut pe ambalaj
  • Mâncarea gătită rămasă nu se aruncă, ea poate fi congelată
  • Se recomandă consumarea alimentelor perisabile la început: carne, pește, ouă, fructe și legume proaspete
  • Pâinea poate fi înlocuită cu lipie integrală, crackerși integrali, rondele de orez sau grâu expandat.

Autoizolarea la domiciliu, recomandată de autorități printr-o ordonanță militară

Din cauza faptului că românii au părut că ignoră recomandările autorităților și au ieșit în acest weekend la grătare și la plimbări în parc, chiar dacă într-un număr mai mic decât de obicei, autoritățile române au instituit sâmbătă, 21 martie, o ordononanță militară care a intrat în vigoare de duminică.

Potrivit acestui document, se restricționează deplasarea în intervalul ora 22:00 – 6:00 și se recomandă autoizolarea la domiciliu în cealaltă perioadă a zilei.

Astfel, potrivit articolului 4 din ordonanța militară numărul 2 din 21 martie 2020:

„În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.”
ADVERTISEMENT