Silviu Prigoană s-a stins din viață pe 12 noiembrie 2024, la vârsta de 60 de ani. A fost înmormântat miercuri, la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București, unde va rămâne pentru eternitate alături de tatăl său, Vasile, și de fiul său, Eduard Darius.
Silviu Prigoană a ales cu mare grijă elementele decorative ale cavoului familiei sale. În ultimul său interviu, el a vorbit despre fresca din mozaic ce înfățișează trei îngeri, amplasată deasupra locului unde se odihnește fiul său cel mic. Această operă de artă are o profundă semnificație spirituală.
În cavoul familiei Prigoană își dorm somnul de veci mai mulți membri ai familiei, precum tatăl său și fiul său cel mic, pe care l-a avut cu Adriana Bahmuțeanu. Copilul s-a stins din viață la doar trei săptămâni după naștere, în urmă cu aproximativ 15 ani. Atunci, Silviu Prigoană i-a pregătit un loc special de înmormântare.
În ultimul său interviu – “Un podcast misto by Bursucu'” – Silviu Prigoană a vorbit despre această frescă specială realizată din mozaic. A explicat că aceasta se află exact deasupra locului unde este așezat fiul său cel mic.
„Acolo e și fiul ăla mic, dar nefiind încă renovat, pe el l-am pus într-o chestie de piatră, jos, deasupra lui este un mare mozaic, foarte mișto, sunt trei îngeri. Nu știu ce sex au îngerii, încă nu m-am lămurit, dar sper să fie gagici”, a declarat Silviu Prigoană la podacstul lui Bursucu, potrivit cancan.ro.
Realizată integral din mozaic, fresca simbolizează speranța în viața de apoi și reuniunea cu cei dragi care au părăsit această lume. Mai mult decât atât, reprezintă un puternic simbol al credinței creștine.
Cele trei personaje reprezentate în mozaic, pe care Prigoană le-a descris ca fiind îngeri, au o asemănare izbitoare cu mironosițele, figuri feminine sacre din tradiția creștină.
„Femeile mironosiţe reprezintă şi pe acele femei care au devenit, prin lacrimi de pocăinţă şi prin multă rugăciune, prin nevoinţă şi prin slujbe dis-de-dimineaţă în biserică, maici, monahii sau călugăriţe născătoare de virtuţi sfinte ale credinţei creştine: evlavia, smerenia, ascultarea, bunătatea inimii. Aşadar, ca femei credincioase, femeile mironosiţe reprezintă profetic, în acelaşi timp, mamele şi fetele din familii, maicile şi surorile din mănăstiri.
Dar, ele reprezintă şi mulţimea de femei credincioase care veghează la căpătâiul bolnavilor în spitale, mulţimea profesoarelor de religie, mulţimea de asistente medicale, de asistente sociale, mulţimea de femei care lucrează în instituţii de cultură şi media purtând în sufletul lor şi arătând în jurul lor lumina şi bucuria Învierii lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa, conform basilica.ro, citat de cancan.ro.