News

Ce simbolizează trandafirul de aur pe care Papa Francisc l-a oferit cadou la Șumuleu Ciuc

01.06.2019 | 14:15
Ce simbolizeaza trandafirul de aur pe care Papa Francisc la oferit cadou la Sumuleu Ciuc
Papa Francisc a ofeit un trandafir de aur la Șumuleu Ciuc. Sursa foto: Digi 24 / Gaudium Press

Papa Francisc a oferit cadou un trandafir de aur la Șumuleu Ciuc, la Sanctiarul Marian, iar acesta are o semnificație aparte. Suveranul pontif a susținut o slujbă specială în fața celor 100.000 de romano și greco-catolici strânși în localitatea din județul Harghita, acolo de unde Sanctitatea Sa va pleca spre Iași.

Papa Francisc a oferit un trandafir de aur la Șumuleu Ciuc. De ce e special acest cadou pentru români

Trandafirul de aur, cadoul oferit de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc se oferă încă din secolul al XI-lea și reprezintă Învierea lui Iisus Hristos, care prin moartea Sa a luat toate păcatele omenirii pe care a mântuit-o. Distincția din aur este oferită de Papi în general bisericilor, locurilor de pelerinaj cum este și Șumuleu Ciuc sau membrilor caselor regale.

Acest trandafir din aur este practic o recunoaștere a serviciilor aduse de respectivele comunități (biserici creștine, locuri de pelerinaj sau Casele Regale) bisericii catolice. Românii pot fi mândri că au primit această distincție, deoarece Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc este al doilea din Europa de Est care beneficiază de acest cadou papal.

Trandafirul de aur simbolizează Învierea lui Iisus Hristos. Sursa foto: infovaticana.com

Trandafirul de aur, acordat de actualul Papă doar în Polonia, Portugalia, Brazilia și Mexic

Trandafirul de aur a mai ajuns în sanctuare și biserici în alte locuri din Europa în Polonia (1979, 1987, 2006 și 2016) și a fost oferit de ultimii trei Papi, incluzându-l aici și Papa Francisc, cel care a ajuns în fruntea Bisericii Catolice în anul 2013. În afară de România, Papa Francisc a mai oferit această distincție de aur unor sanctuare din Portugalia, Brazilia și Mexic.

”Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii”, a spus Papa Francisc în deschiderea ceremoniei religioase de la Șumuleu Ciuc, care a strâns în jur de 100.000 de oameni. În respectiva localitate, este o zi de mare sărbătoare astăzi, una din cele mai importante din punct de vedere bisericesc din istorie.