News

Ce simptome are metapneumovirusul. Se transmite precum COVID, dar nu este un virus nou

Metapneumovirusul a ajuns în România și se aseamănă Covid-19. Simptomele sunt diverse și pot semăna cu o răceală sau gripă.
07.01.2025 | 21:11
Ce simptome are metapneumovirusul Se transmite precum COVID dar nu este un virus nou
Simptomele metapneumovirusului sunt asemănătoare cu cele provocate de COVID-19 / sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un virus asemănător cu Covid-19, numit metapneumovirus, a ajuns și în România și se manifestă prin simptome respiratorii, asemănătoare unei gripe puternice.

Ce este metapneumovirusul și cum se manifestă

Acest virus, provenit tot din China, este mai puțin contagios decât cel care a cauzat pandemia, însă este mai periculos pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii și vârstnicii.

ADVERTISEMENT

Metapneumovirusul se transmite tot pe cale aeriană, dar și prin intermediul suprafețelor, la fel ca temutul coronavirus. Și totuși, acest virus nu este nou, însă creșterea numărului de cazuri a stârnit îngrijorare în rândul medicilor și al populației.

„Formele care necesită internare sunt cu comorbidități. Formele internate într-adevăr de multe ori riscă să ajungă în terapie intensivă cu insuficiență respiratorie șu ventilație invazivă sau noninvazivă și terapia este nespecifică. Din fericire cazurile pe care le-am avut până în acest moment au evoluat bine și pacienții au reușit să treacă peste infecție”, spune Beatrice Mahler, medic pneumolog.

ADVERTISEMENT

Ultimul caz raportat în România de infecție cu metapneumovirus a fost al unei femei, însă înainte de pandemia de coronavirus. Pacienta a ajuns atunci la ATI, în stare gravă, însă și-a revenit pe parcurs.

Metapneumovirusul nu are un tratament anume până la acest moment, însă medicii încearcă să trateze orice infecție respiratorie ce poate semăna cu această afecțiune.

ADVERTISEMENT

Val de cazuri de infectare în lume

În România nu a fost raportat niciun caz de infectare cu metapneumovirus.

„Internările în sezonul acesta prin excelență sunt infecții respiratorii, nu avem confirmare de acest gen de pneumonie. Este foarte posibil să fie unul dintre virusurile care circulă în acest sezon, nu ar trebui să ne îngrijorăm și să necesite alte precauții”, spune Irina Strâmbu, purtător de cuvânt Institutul Marius Nasta.

Această infecție se poate manifesta prin febră, tuse și dureri de cap. Într-o formă gravă, boala poate provoca, în termeni medicali, „plămâni albi”.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial s-au înregistrat peste 760 de milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape șapte milioane de pacienți au murit, potrivit OMS. Acum oamenii nu se mai tem atât de tare de virusuri, iar HMPV se încadrează în aceeași familie cu rujeola și oreionul.

În China există, la momentul actual, mai multe focare, în special la copiii sub cinci ani. Și în Marea Britanie s-au raportat cazuri, astfel că autoritățile au cerut Beijingului să ofere toate detaliile existente despre virus și să trimită regulat raportări cu privire la evoluția bolii.

ADVERTISEMENT