În ultimii ani tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu boli nemiloase și necruțătoare pentru că nu cunosc simptomele tăcute, cum ar fi în cazul cancerului de pancreas. Medicul Mircea Beuran a dezvăluit tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Mircea Beuran, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi români, a dezvăluit care sunt semnele discrete pe care le are cancerul de pancreas. Puține persoane iau în calcul simptomele acestea și ajung să se trateze de altceva.
Specialistul susține că oamenii, în general, trec cu vederea durerea de coloană care poate avea diferite cauze. Așadar, neplăcerile care apar în partea din spate sunt primul simptom remarcant al cancerului de pancreas.
„Cel mai pervers ca formă de cancer de pancreas este de corp și coadă, pentru că este departe de structuri care dau niște semnale. Dar există un semn care este foarte des ignorat: durerea de coloană vertebrală.
Pentru că pancreasul stă ca un colac pe coloană, iar oamenii aceștia se duc la băi, își fac masaj, își fac o radiografie de coloană, poate să găsească niște ciocuri ceva, care în mintea lor ar însemna durerea.
Radiografia de coloană vertebrală nu arată pancreasul. Pancreasul nu-l arată decât tomograful cu substanță de contrast ori rezonanța magnetică”, a explicat Mircea Beuran în podcastul Altceva cu Adrian Artene.
Cancerul de pancreas este o afecțiune pentru care există tratament, dacă este descoperit în fază incipientă. În situația în care pacientul află destul de târziu de această boală poate ajunge, din păcate, la deces.
În altă ordine de idei, foarte multe persoane descoperă pur întâmplător că suferă de această afecțiune nemiloasă. Pierderea în greutate, icterul și culoarea închisă a urinei sunt alte simptome ale acestei boli necruțătoare.
„Așa încât, boala redutabilă benignă, adică fără cancer, este pancreatită acută care te poate și omorî, că sunt forme fulminante și n-ai ce să faci, iar forma malignă este cancerul de pancreas, care este o formă la fel de severă.
Are leac dacă poți să îl descoperi într-un stadiu mai de început. Stadiul mai de început pentru România ar fi 1-2, pentru că în stadiul acesta îl găsești cu totul întâmplător”, a mai spus medicul Mircea Beuran, în același podcast.