Sport

Ce sistem de joc va folosi Mircea Lucescu la națională. În ce rol l-ar putea distribui pe Alexandru Mitriță

Mircea Lucescu intenționează să alterneze la națională între modulele 4-3-3 și 4-2-3-1, folosite și de fostul selecționer Edi Iordănescu. Sorin Cârțu explică postul lui Mitriță
03.09.2024 | 08:00
Ce sistem de joc va folosi Mircea Lucescu la nationala In ce rol lar putea distribui pe Alexandru Mitrita
ADVERTISEMENT

Naționala României a intrat după EURO 2024 în ”era Mircea Lucescu”. Cel mai titrat antrenor român are ca obiectiv calificarea tricolorilor la Cupa Mondială 2026, iar drumul spre turneul final din Mexic, Canada și SUA începe vineri, 6 septembrie, prin Liga Națiunilor, cu meciul împotriva naționalei din Kosovo, la Priștina.

Ce sistem de joc va folosi Mircea Lucescu la națională

Preliminariile CM 2026 încep în martie 2025, dar Liga Națiunilor este o competiție prin care se poate prinde mai ușor barajul pentru Mondiale, dacă vom câștiga grupa cu puncte multe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin rezultatele din Nations League România se poate menține în urna a doua valorică FIFA, ceea ce ne-ar avantaja la tragerea la sorți din decembrie. Prima acțiune a lui Il Luce se încheie luni, 9 septembrie, cu partida contra Lituaniei, pe stadionul Steaua.

Urmează alte două duble în octombrie și noiembrie:

  • Cipru – România (12 octombrie)
  • Lituania – România (15 octombrie)
  • România – Kosovo (15 noiembrie)
  • România – Cipru (18 noiembrie)
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu: ”Eu nu am prea multe de schimbat la naţională”

Pentru primele partide, Mircea Lucescu a convocat un lot de 25 de jucători, mizând pe 17 tricolori din nucleul care a participat la EURO 2024. Din informațiile FANATIK, selecționerul pregătește echipa să joace cam în aceleași module folosite și în mandatul lui Edi Iordănescu, 4-3-3 și 4-2-3-1. Sisteme pe care Il Luce le-a utilizat, de altfel, și la echipele pe care le-a antrenat în Ucraina și în Rusia.

”Eu nu am prea multe de schimbat la naţională, doar să îi conving pe jucători să dea tot ce au mai bun în ei şi să trăiască permanent cu imaginea suporterilor care i-au aplaudat şi i-au încurajat indiferent de rezultat la EURO.

ADVERTISEMENT

În două zile nu se pot face mari schimbări, voi merge pe acelaşi grup, dar pe parcurs sigur că voi aduce schimbări”, a explicat Mircea Lucescu la conferința de presă, din 6 august, în care a fost prezentat oficial ca selecționer.

Convocarea lui Alexandru Mitriță (29 de ani), după absența din ultima parte a mandatului lui Edi Iordănescu, reprezintă o discuție aparte în ceea ce privește rolul pe care l-ar putea avea zvârluga Universității Craiova în planul tactic pregătit de Mircea Lucescu. Cu Edi Iordănescu Mitriță a început titular ca extremă stânga, poziție din care a marcat cele trei goluri la națională.

ADVERTISEMENT

Sorin Cârțu îl vede pe Alexandru Mitriță într-un sistem de joc, degrevat de sarcini defensive

Mitriță nu mai reprezintă însă o soluție pentru postul de ”winger”, un post care presupune foarte multă alergătură și  pe faza defensivă. Extreme stânga la națională sunt Florinel Coman și Valentin Mihăilă, jucători cu o capacitate de efort mult mai mare. Și atunci unde ar putea juca Alexandru Mitriță?

Fostul mare internațional și antrenor Sorin Cârțu (68 de ani) îl vede pe Mitriță dând randament maxim într-un sistem în care să fie degrevat de sarcinile defensive.

”Mie mi se pare că Mitriță joacă bine la echipa de club atunci când este așezat într-un sistem în care el să fie degrevat de niște sarcini defensive. Pentru că, în situația în care intră pe o defensivă efortul pe care trebuie să-l facă îl cam taie pentru faza de posesie. 

El poate fi folosit un atacant volant fie că este un sistem cu trei mijlocași sau cu patru mijlocași. Eu sunt adeptul sistemului 4-4-2. Mi se pare cel mai bun pentru fotbalul românesc, să crească în spectaculozitate, ca atacanții să se poată ajuta între ei. Să ai unul pozițional și unul volant.  Așa în 4-2-3-1 vârful e singur, iar noi n-avem atacanți care să reușească de unul singur, cum era Cămătaru”, a analizat reputatul tehnician Sorin Cârțu pentru FANATIK.

De ce nu mai poate juca Alexandru Mitriță extremă stânga

”Sorinaccio” a mai explicat: ”Mitriță dacă joacă extremă stânga este supus unui plan tactic și cu sarcini defensive, obligat să se țină după fundașul dreapta când urcă. Eu îl văd pe Mitriță într-un 4-4-2, cu trei mijlocași centrali, într-un sistem romb la mijloc, cu Mitriță în capul rombului dinspre atacanți.

Mai exact cu un mijlocaș central defensiv, încadrat de un mijlocaș central dreapta și un mijlocaș central stânga, care să facă travaliu și să acopere cele patru zone de la mijloc.

Așezarea în care Sorin Cârțu îl vede pe Alexandru Mitriță play-maker
Așezarea în care Sorin Cârțu îl vede pe Alexandru Mitriță play-maker

În așezarea asta Mitriță ar avea sarcini mai puțin defensive, pentru că îi intră în obiectiv mijlocașul central defensiv de la echipa adversă și unul dintre fundașii centrali. Nu este ca pe laterale unde trebuie să alerge după fundașii de bandă, care au viteză și urcă în atac. Sau mai poate fi folosit atacant volant în 4-4-2. În așezările astea îl văd cât de cât eficient pe Mitriță la Universitatea.

Eu nu spun că așa trebuie să joace Mitriță la echipa națională. Decizia este la nea Mircea, el îi va căuta un post. Dacă nici nea Mircea nu-l vede un trebuie pe Mitriță atunci cine să-l vadă. El e profesorul, el e decanul. Vede mai bine ca toți. Mitriță n-are voie să se supere dacă Mircea Lucescu nu-l bagă în echipă. Are o șansă mare de tot să fie antrenat de un mare antrenor. Și tot ceea ce explică sau reproșează nea Mircea nu trebuie să accepți, trebuie să fii de acord” –  Sorin Cârțu pentru FANATIK

ADVERTISEMENT
„Cunoști vreun jucător român?” » Starul lui AC Milan a rămas blocat, deși...
„Cunoști vreun jucător român?” » Starul lui AC Milan a rămas blocat, deși a fost coleg 3 ani cu un „tricolor”
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice...
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Vremea 9 septembrie - 7 octombrie 2024. ANM anunţă ploi şi vijelii, de...
Vremea 9 septembrie - 7 octombrie 2024. ANM anunţă ploi şi vijelii, de la mijlocul săptămânii viitoare
Pescobar, un nou gest uriaş după ce i-a premiat cu bani pe cei...
Pescobar, un nou gest uriaş după ce i-a premiat cu bani pe cei care au luat 10 la BAC! Urmăritorii au reacţionat imediat
Doamne...Ce o OBLIGA Marcel Toader pe Gabi Cristea să facă când câștiga 20.000...
Doamne...Ce o OBLIGA Marcel Toader pe Gabi Cristea să facă când câștiga 20.000 de euro pe lună
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA....
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda matematica la liceu și era apreciată de toată lumea
Rich Homie Quan, legendarul rapper american, a murit la 34 de ani. Iubita...
Rich Homie Quan, legendarul rapper american, a murit la 34 de ani. Iubita lui l-a găsit
Surpriză! Alina Sorescu, anunţ după trei ani de procese cu Alexandru Ciucu privind...
Surpriză! Alina Sorescu, anunţ după trei ani de procese cu Alexandru Ciucu privind divorţul
„Am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și...
„Am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și penibil. Felicitări lui Onică”
Plecare neașteptată din echipa „Neatza cu Răzvan și Dani”. Și-a dat demisia, iar...
Plecare neașteptată din echipa „Neatza cu Răzvan și Dani”. Și-a dat demisia, iar anunțul a luat prin surprindere pe toată lumea: „Da, am plecat”