News

Ce situri de patrimoniu pe cale de dispariție au ajuns pe lista World Monuments Watch 2022. România este și ea prezentă

Lista World Monuments Watch de anul acesta evidențiază 25 de situri de patrimoniu semnificative din punct de vedere cultural, dar pe cale de dispariție.
07.05.2022 | 14:54
Ce situri de patrimoniu pe cale de disparitie au ajuns pe lista World Monuments Watch 2022 Romania este si ea prezenta
Prezența pe lista de monitorizare crește șansele de supraviețuire a siturilor de patrimoniu Foto: World Monuments Fund, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

World Monuments Watch este un proiect condus de World Monuments Fund (WMF), o organizație nonprofit care aduce în atenția publică siturile istorice și culturale amenințate de pe tot globul.

Ce situri de patrimoniu pe cale de dispariție au ajuns pe lista World Monuments Watch 2022

La fiecare doi ani, WMF adaugă noi locuri la lista sa de monitorizare, promovându-le și ajutând la strângerea de fonduri pentru protecția continuă a siturilor.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, organizația spune că a contribuit în mod direct cu peste 110 milioane de dolari la proiecte în peste 300 de locuri. World Monuments Fund spune că site-urile văd și beneficii economice semnificative din vizibilitatea sporită care vine odată cu un loc pe lista de monitorizare.

Potențialele situri noi pot fi nominalizate de persoane și organizații ale comunităților. În acest an, Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS) – o organizație care se află și pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – și un grup independent de experți în patrimoniu din întreaga lume au analizat peste 225 de nominalizări înainte de a se decide asupra listei din 2022.

ADVERTISEMENT

Schimbările climatice și alte amenințări

Siturile evidențiate în acest an includ Castelul Hurst, o fortăreață istorică de pe coasta de sud a Angliei, care s-a prăbușit parțial în urma furtunilor din 2021.

WMF spune că adăugarea castelului la lista de monitorizare „poate ajuta să atragă atenția asupra impactului schimbărilor climatice asupra patrimoniului din zonele de coastă printr-o monitorizare continuă”.

ADVERTISEMENT

Moscheile și cimitirul Koagannu din Maldive au fost, de asemenea, trecute pe listă din cauza riscurilor asociate climatului, Fondul Mondial pentru Monumente afirmând că efectele dăunătoare ale creșterii nivelului mării pot fi deja văzute la fața locului.

WMF evidențiază, de asemenea, site-uri care celebrează voci subreprezentate în istorie, inclusiv Pășunile Garcia din Texas din SUA, casa ancestrală a tribului Carrizo/Comecrudo, precum și locurile afectate de ceea ce el numește „turism dezechilibrat”.

ADVERTISEMENT

În Egipt, orașul antic Abydos este evidențiat ca un sit „foarte rar vizitat de turiști, în ciuda importanței sale culturale”.

Situri din zone de conflict

Și în timp ce parcul arheologic Teaotihuacan din Mexic este o destinație populară, World Monuments Fund include situl pe lista sa din 2022 pentru a evidenția faptul că popularitatea lui Teaotihuacan nu înseamnă neapărat că rezidenții locali obțin beneficii economice.

Alte locuri notabile de pe listă includ clădirile de patrimoniu din Beirut, într-o zonă a orașului libanez avariată de o explozie din 2020.

Centrul istoric al orașului Benghazi din Libia – paralizat de conflictul continuu – se află și el pe lista acestui an.

„Lista din acest an demonstrează că soluții inovatoare la provocările globale contemporane pot fi oferite de conservarea patrimoniului”, a declarat Bénédicte de Montlaur, președinte și CEO al WMF, citată de CNN.

„Îndemnăm lumea să fie alături de comunități și să salveze aceste locuri cu o semnificație culturală extraordinară. Siturile de patrimoniu sunt o resursă incredibilă pentru abordarea problemelor mai mari cu care se confruntă societatea, precum și nevoilor locale de recunoaștere, acces, participare și oportunități economice.”

România printre siturile de pe lista de monitorizare a monumentelor mondiale din 2022

Cele 25 de situri de pe lista World Monuments Watch 2022 sunt:

  • Kinchela Aboriginal Boys Training Home, Kinchela, Australia
  • Orașul moschee din Bagerhat, Bagerhat, Bangladesh
  • Peisajul cultural al poporului Bunong, provincia Mondulkiri, Cambodgia
  • Conacele fortificate din Yongtai, provincia Fujian, China
  • Insula Sumba, Indonezia
  • Clădiri de patrimoniu din Beirut, Liban
  • Hitis (fântâni cu apă) din Valea Kathmandu, Nepal
  • Mormântul lui Jahangir, Lahore, Pakistan
  • Nuri, Sudan
  • Castelul Hurst, Hampshire, Regatul Unit
  • Lamanai, sat religios indian, Belize
  • Parcul de stat Monte Alegre, Brazilia
  • La Maison du Peuple, Ouagadougou, Burkina Faso
  • Abydos, Egipt
  • Clădirile tradiționale Asante, Ghana
  • Tiretta Bazaar, Calcutta, India
  • Centrul istoric al orașului Benghazi, Libia
  • Moscheile și cimitirul Koagannu, Maldive
  • Teotihuacan, San Juan Teotihuacan, Mexic
  • Peisajul cultural Yanacancha-Huaquis, districtul Miraflores, Peru
  • Alcântara și Rocha do Conde de Óbidos, stații maritime (picurile murale Almada Negreiros), Lisabona, Portugalia
  • Sinagoga din Fabric și moștenirea evreiască din Timișoara, Timișoara, România
  • Africatown, Mobile, Alabama, Statele Unite ale Americii
  • Garcia Pasture, Brownsville, Texas, Statele Unite ale Americii
  • Arhipelagul Socotra, Yemen

Fondul special pentru patrimoniul ucrainean

Fondul Mondial pentru Monumente (WMF) a anunțat lansarea unui Fond pentru protecția patrimoniului ucrainean. Fondul își propune să abordeze nevoile critice imediate ale profesioniștilor din domeniul patrimoniului din țară și să pună bazele pentru reabilitarea viitoare.

Fundația Helen Frankenthaler a angajat 500.000 de dolari americani în fonduri inițiale pentru a sprijini această inițiativă.

De la invadarea Ucrainei, cel puțin 53 de situri istorice au suferit pagube conform UNESCO, inclusiv Muzeul de Istorie și Istorie Locală Ivankiv și colecția sa, Lavra Sfinților Munților, o mănăstire din secolul al XVII-lea din estul Ucrainei și centrul istoric al orașului Cernihiv, care se află pe Lista indicativă pentru statutul de patrimoniu mondial.

„Fondul Mondial pentru Monumente deplânge pierderea de vieți omenești care are loc în Ucraina și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean”, a declarat Bénédicte de Montlaur, Președinte și CEO WMF.

„Ca o organizație angajată să protejeze moștenirea noastră globală comună, credem că distrugerea moștenirii culturale este o pierdere pentru umanitate în ansamblu.

Experiența noastră de zeci de ani în răspunsul la crize din întreaga lume continuă să dezvăluie consecințele de durată ale acestei distrugeri asupra comunităților.”

Au fost identificate deja nevoile critice

WMF are o istorie îndelungată de a servi ca organizație de primă intervenție în probleme de patrimoniu cu o infrastructură bine stabilită de răspuns la criză pentru a aborda situațiile de urgență pentru siturile de patrimoniu cultural de pe tot globul.

WMF a întreprins recent proiecte de răspuns la situații de criză în Yemen, Tanzania, Mexic, Peru, Japonia și Irak.

Criza actuală din Ucraina necesită un răspuns imediat din partea comunității de conservare a patrimoniului, inclusiv a WMF, pentru a răspunde nevoilor pe termen scurt, mediu și lung ale țării și ale profesioniștilor săi în domeniul patrimoniului.

În urma întâlnirilor cu parteneri atât regionali, cât și globali, inclusiv UNESCO, Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS), Alianța internațională pentru protecția patrimoniului în zonele de conflict (ALIPH), Instituția Smithsonian și Blue Shield International, printre altele, World Monuments Fund a identificat următoarele nevoi critice:

  1. Pe termen scurt: Echipamente și consumabile: Cele mai strigente nevoi pentru profesioniștii în domeniul patrimoniului din Ucraina sunt proviziile necesare pentru a proteja siturile de daune colaterale.
  2. Pe termen mediu: Documentarea și evaluarea daunelor: Odată ce conflictul va înceta, managerii de patrimoniu se vor confrunta cu provocarea de a face un bilanț al daunelor și de a evalua cele mai urgente nevoi de restaurare.
  3. Pe termen lung: Proiecte de restaurare și reabilitare: În timp ce amploarea completă a prejudiciului rămâne de evaluat, WMF este deja la curent cu zeci de situri de patrimoniu care au suferit diferite grade de deteriorare și își propune să dezvolte proiecte care să susțină redresarea odată ce conflictul va înceta.

Taskforce dedicat Ucrainei

Ca un prim pas ca răspuns la distrugerile din Ucraina, WMF a creat în cadrul organizației un Ukraine Taskforce, dedicat monitorizării situației și coordonării cu profesioniștii ucraineni și diverși actori internaționali.

Fondul de răspuns pentru patrimoniul ucrainean al WMF va sprijini profesioniștii din domeniul patrimoniului ucrainean și va furniza proviziile necesare pentru a proteja locurile de patrimoniu ucrainean.

Când se poate face acest lucru în siguranță, proiectele de conservare fizică vor fi necesare pentru a stabiliza și a reabilita multe situri culturale importante din Ucraina.

WMF se pregătește acum pentru acele nevoi viitoare prin construirea unei baze solide de sprijin financiar care poate fi desfășurat pentru lucrări de conservare fizică a siturilor de patrimoniu cultural.

ADVERTISEMENT