Cristian Pleșa, medic primar ATI cu grad de colonel în cadrul Spitalului Militar Central din București, a fost găsit inconștient vineri, într-o toaletă publică din Brașov, după ce ar fi încercat să se sinucidă cu o perfuzie ce conținea anestezic. Pleșa este iubitul medicului Maria Miron, arestată preventiv pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare în dosarul morțior suspecte de la Spitalul Pantelimon.
Și numele lui Pleșa a apărut în stenograme, în contextul în care Miron îi cerea părerea despre scăderea dozelor de noradrenalină în cazul unor pacienţi. Cristian Pleșa fusese audiat de procurori în acest dosar. În prezent, Pleșa se află internat la Spitalul Militar din Brașov, în stare stabilă. Poliția a deschis un dosar penal și face cercetări pentru vătămare corporală din culpă.
Cristian Pleșa nu lucrează doar la Spitalul Militar, ci și la clinici private ca medic primar ATI. Numele lui apare pe o listă de medici care au dat declarații de sponsorizare, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România.
Medicii și asistenții medicali din România, precum și organizațiile profesionale din zona medicală, au, începând din februarie 2014, obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.
Declarațiile sunt centralizate și publicate de ANMDM, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății. În ceea ce îl privește pe Cristian Pleșa, acesta a declarat sponsorizări oferite în 2023 de Pfizer Romania SRL pentru specializarea ATI, el completând că a primit o „sponsorizare la eveniment medical”.
Astfel, mediul primar ATI a primit 256,5 dolari americani și 2.231 de lei de la compania care reprezintă Pfizer în România, data semnării contractului fiind 30 aprilie 2023, iar data plății fiind pe 14 mai 2023. Cristian Pleșa a mai încasat de la Pfizer Romania SRL 1.800 lei și 811,7 lei. Pentru ambele sume, contractele s-au parafat pe 17 septembrie 2023, iar data plăților a fost stabilită pentru 1 octombrie 2023.
Așadar, medicul Pleșa a primit în total 4.842,75 lei și 256,5 USD de la Pfizer Romania, adică aproximativ 1.200 euro, conform datelor consultate de FANATIK. În anii precedenți, Pleșa nu figurează cu alte sponsorizări. Declararea tuturor activităților de sponsorizare și a oricăror alte cheltuieli suportate se face în conformitate cu Ordinul nr. 874 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 550 din 24.07.2015, privind aprobarea formularelor de declarare a activităților de sponsorizare în domeniul dispozitivelor medicale și al materialelor sanitare.
În ordin se specifică faptul că nicio formă de sponsorizare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii nu trebuie să fie legată de numele unui medicament, indiferent de statutul său la eliberare, respectiv cu sau fără prescripţie medicală și că acţiunile de sponsorizare nu trebuie să implice mesaje promoţionale directe sau indirecte pentru medicamente, indiferent de statutul lor la eliberare, cu sau fără prescripţie medicală.
În presa medicală s-au citat numeroase studii care arată că primirea de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice îi pot determina pe medici să modifice practicile de prescriere a medicaentelor în favoarea companiei care oferă sponsorizarea. Această sponsorizare este, conform acestor studii, un cadou mascat sub forma unui contract.
De partea cealaltă, sistemul medical susține că, în absența sponzorizărilor, procesul de învățare și de schimb de cunoștințe medicale ar încetini, medicii ar fi mai puțin informați, deoarece instituțiile medicale nu dețin fonduri ca să-i trimită la conferințe sau să le organizeze. În 2016, Corpul de Control al premierului a demarat o investigație legată de aceste sponsorizări. În 2020, o investigație a Libertatea a arătat cum compania farmaceutică slovenă Krka a oferit contracte de sponsorizare medicilor români, aceasta fiind o formă mascată de mită.
S-a dezvăluit cum sute de medici luau bani ca să prescrie medicamentele firmei slovene și, în loc să prescrie în funcție de deciziile medicale, ei prescriau în urma unei înțelegeri cu Krka. În spatele contractului de sponsorizare se făcea înțelegerea care nu era de sponsorizare, ci legată de numărul de cutii, prescripții și sumele de bani încasate de doctori, uneori în avans pe un an, pentru pacienți.