News

Ce spun medicii despre substanțele periculoase găsite în cosmetice: ”Pot da efecte pe termen lung, inclusiv malformații congenitale la făt”

Substanțele interzise, găsite în produse cosmetice, îi pun pe medici în alertă. Specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la pericolele pe care articole de înfrumusețare le pot ascunde
01.11.2024 | 13:54
Ce spun medicii despre substantele periculoase gasite in cosmetice Pot da efecte pe termen lung inclusiv malformatii congenitale la fat
Agenția Europeană pentru Produse Chimice a descoperit substanțe chimice interzise în cosmetice / sursa: colaj Fanatik / Freepik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Produsele cosmetice au ajuns să reprezinte un real pericol, cel puțin la nivel european. Agenția Națională pentru Produse Chimice a anunțat că au fost găsite urme de substanțe chimice periculoase pentru sănătate în mai multe tipuri de produse cosmetice ce se vând la momentul actual în Europa. Conferențiarul universitar doctor Tudor Ciuhodaru explică pentru FANATIK ce pot cauza aceste produse aparent inofensive.

Substanțe interzise, găsite în produsele cosmetice

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a anunțat, miercuri, că au fost găsite mai multe substanțe interzise în produsele cosmetice comercializate la nivel european. Interzicerea lor la nivel european este cauzată de pericolul pe care îl manifestă acestea asupra fertilității. De asemenea, ele pot crește și riscul de cancer. Experții români spun că modalitatea prin care aceste substanțe pot sau nu să dăuneze atât de grav sănătății este cantitatea și modul de administrare.

ADVERTISEMENT

„Există o sumedenie de produse cosmetice care au perturbatori neuro-endocrini, substanțe care sunt incriminate de-a lungul timpului. Adică pot da efecte pe termen lung, apropo de ceea ce înseamnă și funcțiile noastre hormonale, și fertilitate, și risc de cancer. Depinde, evident, și de doză, și de mod de administrare. Inclusiv cele tegumentare pot să producă de la banalele reacții alergice locale, până la cancer în diverse zone sau tulburări de dezvoltare sau malformații congenitale la făt. Există o întreagă reglementare pe piața europeană care, teoretic, ar trebui să ne ferească de așa ceva.

Eu am propus, ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European, să existe niște centre de referință pentru testarea unor astfel de produse, pentru că dincolo de faptul că ți se spune că ele sunt acceptabile în anumite doze, nimeni nu se spune ce înseamnă această combinație explozivă, că ele nu sunt singure în corp. Analiza se face pe singură substanță, dar acolo poate să fie un mix exploziv”, a explicat medicul primar urgentist Tudor Ciuhodaru, cu master în toxicologie clinică, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cosmeticele chimice, periculoase pentru sănătate

ECHA a analizat 4.500 de produse utilizate în domeniul înfrumusețării, în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024. Studiul produselor a avut loc în 13 țări din Europa, printre care și România. Dintre acestea, 6% conțineau urme ale unor substanțe interzise. Mai exact, 285 de produse aveau în compoziție ingrediente a căror utilizare este drastic reglementată în acest domeniu. Potrivit The Food and Drug Administration (FDA), agenție a Statelor Unite din domeniul medical, aceste substanțe au următoarele efecte:

  • Perfluorononyl dimethicone: este o substanță ce provine din silicon. Siliconul este extras, ca un compus natural, din  nisip, gresie, granit și cuarț. Ea este folosită în produsele cosmetice pentru a conferi textura catifelată a produselor, iar în medicamente pentru ameliorarea simptomele afecțiunilor gastro-intestinale însoțite de balonare și flatulență. Teoretic, silicoanele perfluorinate nu reprezintă un pericol pentru sănătate, datorită absorbției scăzute. Unele studii, însă, privind efectele pe termen lung, nu relevă pe deplin gradul de toxicitate pentru organism, astfel că unele organizații de sănătate încă cercetează nivelul de bioacumulare în organism;
  • Perfluorooctylethyl triethoxysilane: această substanță este utilizată pentru proprietățile sale rezistente la umiditate. Compușii din ea sunt asociați cu toxicitate hepatică și cu probleme de fertilitate atunci când se acumulează o cantitate prea mare în corp. O expunere îndelungată poate crea riscuri, căci eliminarea sa nu este ușoară;
  • Perfluorononylethyl carboxydecyl PEG-10 dimethicone: similară ca structură cu prima substanță, este folosită pentru a crea aderență pe piele. Pe termen lung, această substanță poate duce la bioacumulare, însă studiile privind riscurile pentru sănătatea umană nu sunt definitivate;
  • Cyclopentasiloxane (D5), Cyclomethicone (amestec de D4, D5 și D6), Cyclotetrasiloxane (D4): din categoria ciclo-siloxani, aceste substanțe se folosesc în cosmetice datorită texturii netede și a evaporării rapide. În ceea ce privește D4 și D5, acestea ar fi un pericol pentru mediu, iar D4 are potențial de perturbator endocrin și posibil cancerigen. Cele două substanțe au fost limitate în folosire de Uniunea Europeană. Expunerea pe termen lung poate crea probleme de sănătate.
ADVERTISEMENT

Aceste substanțe nu sunt permise de legislația europeană, prin Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP) și restricționate prin Regulamentul REACH, ce prevede înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice.

Produsele cosmetice periculoase, retrase de la vânzare

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, printre produsele în care s-au găsit compușii chimici periculoși se numără creioane de ochi și buze, balsamuri și măști de păr. În timp ce perfluorononil dimeticona a fost găsită în principal în creioanele de ochi și cele de buze, D4 și D5 au fost găsite în balsamurile și măștile de păr.

ADVERTISEMENT

ECHA mai notează că studiul nu a fost unul complicat, căci aceste substanțe erau prevăzute și pe lista de ingrediente. Astfel, și consumatorii pot verifica dacă produsele alese pot reprezenta un pericol sau nu pentru sănătate. În urma controalelor, autoritățile au decis retragerea de pe piață a tuturor produselor ce aveau în compoziție aceste substanțe interzise. De asemenea, autoritățile au pornit și o campanie de informare în rândul furnizorilor cu privire la modul de respectare a legii.

Controalele la produsele cosmetice au fost făcute în Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Islanda, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Liechtenstein, Malta, Norvegia, România și Suedia.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
După TikTok, o rețea secretă pe Facebook îi viza pe alegătorii din România....
După TikTok, o rețea secretă pe Facebook îi viza pe alegătorii din România. Bloomberg: „Un efort organizat de a influența alegerile”
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu...
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu părinții Iuliei Vântur
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și...
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar...
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar fi finanțat campania cu peste 1 milion de euro. Uluitor, ce răspuns a dat, când a fost întrebat despre el: "Eu..."
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Mercur retrograd și Saturn zdruncină viețile a două zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Mercur retrograd și Saturn zdruncină viețile a două zodii
Gina Pistol, schimbare totală de look. Cine este stilistul care se ocupă de...
Gina Pistol, schimbare totală de look. Cine este stilistul care se ocupă de ținutele vedetei
Conturile mercenarului Horațiu Potra, blocate de CEC, cu două luni înainte de alegeri....
Conturile mercenarului Horațiu Potra, blocate de CEC, cu două luni înainte de alegeri. Suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului
De ce alegerile parlamentare nu au fost anulate la fel ca prezidențialele. Explicația...
De ce alegerile parlamentare nu au fost anulate la fel ca prezidențialele. Explicația simplă care demontează un argument conspiraționist
Alex Bodi nu se potoloște. Un nou mesaj cu subînțeles, probabil tot la...
Alex Bodi nu se potoloște. Un nou mesaj cu subînțeles, probabil tot la adresa fostei iubite
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
NOUA DATĂ pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE! (SURSE) Răsturnare majoră de situație
NOUA DATĂ pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE! (SURSE) Răsturnare majoră de situație
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul...
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
VIDEO. Femei și copii mici găsiți în „Abatorul de oameni”, închisoarea în care...
VIDEO. Femei și copii mici găsiți în „Abatorul de oameni”, închisoarea în care dictatorul sirian Bashar Al-Assad dusese tortura la un nivel „industrial”
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit,...
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit, la «Chefi la cuțite» avem..”