Produsele cosmetice au ajuns să reprezinte un real pericol, cel puțin la nivel european. Agenția Națională pentru Produse Chimice a anunțat că au fost găsite urme de substanțe chimice periculoase pentru sănătate în mai multe tipuri de produse cosmetice ce se vând la momentul actual în Europa. Conferențiarul universitar doctor Tudor Ciuhodaru explică pentru FANATIK ce pot cauza aceste produse aparent inofensive.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a anunțat, miercuri, că au fost găsite mai multe substanțe interzise în produsele cosmetice comercializate la nivel european. Interzicerea lor la nivel european este cauzată de pericolul pe care îl manifestă acestea asupra fertilității. De asemenea, ele pot crește și riscul de cancer. Experții români spun că modalitatea prin care aceste substanțe pot sau nu să dăuneze atât de grav sănătății este cantitatea și modul de administrare.
„Există o sumedenie de produse cosmetice care au perturbatori neuro-endocrini, substanțe care sunt incriminate de-a lungul timpului. Adică pot da efecte pe termen lung, apropo de ceea ce înseamnă și funcțiile noastre hormonale, și fertilitate, și risc de cancer. Depinde, evident, și de doză, și de mod de administrare. Inclusiv cele tegumentare pot să producă de la banalele reacții alergice locale, până la cancer în diverse zone sau tulburări de dezvoltare sau malformații congenitale la făt. Există o întreagă reglementare pe piața europeană care, teoretic, ar trebui să ne ferească de așa ceva.
Eu am propus, ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European, să existe niște centre de referință pentru testarea unor astfel de produse, pentru că dincolo de faptul că ți se spune că ele sunt acceptabile în anumite doze, nimeni nu se spune ce înseamnă această combinație explozivă, că ele nu sunt singure în corp. Analiza se face pe singură substanță, dar acolo poate să fie un mix exploziv”, a explicat medicul primar urgentist Tudor Ciuhodaru, cu master în toxicologie clinică, pentru FANATIK.
ECHA a analizat 4.500 de produse utilizate în domeniul înfrumusețării, în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024. Studiul produselor a avut loc în 13 țări din Europa, printre care și România. Dintre acestea, 6% conțineau urme ale unor substanțe interzise. Mai exact, 285 de produse aveau în compoziție ingrediente a căror utilizare este drastic reglementată în acest domeniu. Potrivit The Food and Drug Administration (FDA), agenție a Statelor Unite din domeniul medical, aceste substanțe au următoarele efecte:
Aceste substanțe nu sunt permise de legislația europeană, prin Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP) și restricționate prin Regulamentul REACH, ce prevede înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice.
Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, printre produsele în care s-au găsit compușii chimici periculoși se numără creioane de ochi și buze, balsamuri și măști de păr. În timp ce perfluorononil dimeticona a fost găsită în principal în creioanele de ochi și cele de buze, D4 și D5 au fost găsite în balsamurile și măștile de păr.
ECHA mai notează că studiul nu a fost unul complicat, căci aceste substanțe erau prevăzute și pe lista de ingrediente. Astfel, și consumatorii pot verifica dacă produsele alese pot reprezenta un pericol sau nu pentru sănătate. În urma controalelor, autoritățile au decis retragerea de pe piață a tuturor produselor ce aveau în compoziție aceste substanțe interzise. De asemenea, autoritățile au pornit și o campanie de informare în rândul furnizorilor cu privire la modul de respectare a legii.
Controalele la produsele cosmetice au fost făcute în Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Islanda, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Liechtenstein, Malta, Norvegia, România și Suedia.