News

Ce spun românii care locuiesc în apartamentele noi, de la periferie. „Dai o căruță de bani, mai bine într-un bloc comunist”

Românii se plâng de tot mai multe probleme pe care le întâmpină odată mutați în apartamentele noi. Care sunt principalele inconveniente
12.04.2025 | 14:48
Ce spun romanii care locuiesc in apartamentele noi de la periferie Dai o caruta de bani mai bine intrun bloc comunist
Ce spun românii care locuiesc în blocurile noi, de la periferie. Au sau nu mai multe avantaje? Foto: unsplash.com
ADVERTISEMENT

Mizeria, aglomerația, lipsa spațiilor verzi și a trotuarelor sunt doar câteva dintre problemele de care s-au lovit românii care s-au mutat la periferia orașelor, în noile blocuri abia construite. Pe de altă parte, unii spun că și vecinii sunt o problemă.

Ce probleme întâmpină românii după ce se mută în apartamente noi?

Tot mai multe blocuri răsar la periferiile orașelor, la prețuri amețitoare. În București și Timișoara se găsesc apartamente noi cu două camere, ce pornesc de la cel puțin 60.000 de euro. De asemenea, în Cluj-Napoca și Constanța, noile locuințe încep de la 80.000 de euro, iar în Iași, de la 55.000 euro, cele cu două camere.

ADVERTISEMENT

Deși mulți sunt dispuși să plătească astfel de sume, așteptările nu coincid cu realitatea și există multe lipsuri. Mai mult decât atât, la prima ploaie drumurile se inundă.

„Blocuri noi, apartamente la prețuri accesibile mai găsești doar la periferie, în București. Asta înseamnă lipsă de trotuare, spații verzi, parcuri, țarcuri pentru câini. Nu poți să ieși la o plimbare. Nu ai unde să-ți duci câinele, nici copilul. Dacă dezvoltatorul n-a făcut loc de joacă între blocuri nu este ok. Și dacă a făcut, îi deranjezi pe cei fără copii.

ADVERTISEMENT

Blocurile sunt lipite între ele. Trotuarele sunt în lucru, străzile neasfaltate. Lipsa parcărilor trasate corect duce la haos: se parchează și se circulă ca în junglă. Și mai vin și inundațiile când plouă, că nu există canalizare pusă la punct. Faci o grămadă până la metrou sau autobuz. Iar lipsa spațiilor verzi face ca vara să fie imposibil să te plimbi fără să simți că-ți pocnește inima”, relatează acesta.

Vecinii, veșnica problemă în locuitul la bloc

Tot mai mulți român au migrat spre periferii, în speranța că vor găsi liniște, finisaje noi și oameni tineri. Se știe faptul că într-un bloc vechi se găsesc multe persoane în vârstă, care nu tolerează gălăgia. Realitatea este alta. Cei dispuși să plătească pentru astfel de zone întâmpină, adesea, multe probleme, care vin chiar din partea vecinilor. Deci, se pare că tinerii nu-și găsesc mereu liniștea printre alți tineri.

ADVERTISEMENT

„Vecinii mei se cred personaje principale doar pentru că au două camere în Militari, luate în rate. Chiar zilele trecute era o tipă care claxona ca nebuna că avea locul de parcare ocupat și a deranjat zeci de oameni. Am ajuns să cred că moșii comuniști din blocurile vechi sunt mai de treabă decât mulți tineri de 25-35 de ani”, susține un român, conform adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în noile blocuri se obișnuiește ca locatarii să-și facă un grup de WhatsApp, acolo unde își varsă nemulțumirile. Un alt român povestește cum mesajele curg la cel mai mic zgomot.

„Apartamentele s-au vândut la gri, este normal că se mai construiește și se mai renovează. Dar la 22:01, dacă se mai aude un ciocan, se spamează grupul de WhatsApp al locatarilor. În weekend, alții sunt deranjați că se lucrează de la ora 9 sau 10. Ei s-ar aștepta să se înceapă după 12, sau chiar deloc, pentru că: vinerea se iese în oraș și se doarme până târziu. Sunt discuții inclusiv despre de ce ar trebui cei fără loc de parcare să contribuie la costurile parcării subterane, că ”nouă nu ne trebuie”. În blocul vechi nu exista dramă pe grup”, povestește un român, pe Reddit, relatează sursa menționată.

Pe de altă parte, auzim tot mai des de apartamentele care nu sunt izolate fonic, iar orice conversație poate fi cu ușurință auzită. Fiind bloc nou, te-ai fi așteptat la altceva, însă oamenii vin cu o altă parte a poveștii.

„Nu-mi place că aud zgomote când vecinul de sus pornește mașina de spălat, vecinii care vorbesc tare pe balcon și se aude în tot complexul. Dai o căruță de bani, mai investești în mobilă și electrocasnice, și ajungi să-ți faci calcule dacă nu era totuși mai bine într-un bloc comunist. Să nu uit de pereții care pocnesc noaptea când se contractă și se ”așează” clădirea”, spune un alt român.

Fiind la periferie, distanța este o altă problemă. Românii se simt izolați, iar unii mărturisesc chiar faptul că au început să refuze invitații în oraș din cauza distanței.

„Eu, de când stau în bloc nou, la periferie, în zona Pipera-Voluntari, nu prea mai ies din casă. Fac mult până în zonele unde iese lumea. Refuz invitații la teatru, la diverse evenimente. Dacă se întâmplă sub zona Victoriei, nici nu mă mai gândesc să mă duc”, a declarat o persoană, conform sursei menționate.