News

Ce spun specialiștii despre recordul de decese cauzate de coronavirus! “Mortalitatea în terapie intensivă a pacienților infectați este de 45%”

07.08.2020 | 14:15
Ce spun specialistii despre recordul de decese cauzate de coronavirus Mortalitatea in terapie intensiva a pacientilor infectati este de 45
ADVERTISEMENT

Specialiștii au încercat să explice recordul de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore. Astfel, conform Grupului de Comunicare Strategică, nu mai puțin de 50 de oameni și-au pierdut viața în ultima zi.

De la începutul pandemiei de COVID-19, România a bifat deja nu mai puțin de 1378 de decese. Medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, spune că această evoluție se explică în special prin creșterea numărului de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Ceea ce atrage în mod automat o creștere, în cifre absolute, a numărului de persoane tratate în terapie intensivă, chiar dacă procentual, rata de deces în secțiile ATI rămâne neschimbată.

Cum explică specialiștii recordul de decese cauzate de coronavirus!

“Mortalitatea în procente rămâne cam aceeași, însă dacă sunt peste 1.000 de cazuri noi, raportate zilnic, regula ne spune că 5% din acești pacienți vor ajunge în terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Din aceștia se vor prăpădi cam 45%. Dacă 45% se aplică la 500 de pacienți avem un anumit numă de decese, dacă se aplică la un numă mai mare de pacienți, atunci cifra crește.

Cu cât crește numrul pacienților în terapie intensivă, chiar dacă raportul nu se modifică, și aproximativ jumătate trăiesc, jumătate se prăpădesc, e foarte clar că în cifre absolute, când ai mai mulți bolnavi în terapie intensivă și cifrele vor fi mai mari”, a declarat medicul Ștefan Bubenek pentru B1TV.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie specificat că această rată de deces în secțiile de terapie intensivă este valabilă peste tot în lume, ba chiar, în unele state europene ea fiind chiar mai ridicată.

“În cercetarea pe care am făcut-o noi, pe pacienți internați până în data de 20 iulie, mortalitatea în terapiile intensive în România era de 45,2%. În lume, mortalitatea globală este tot cam așa. În Europa chiar mortalitatea este mult mai mare  în unele state decât în România, în terapie intensivă”, a mai zis Ștefan Bubenek.

ADVERTISEMENT

Medicul a atras atenția și a solicitat respectarea măsurilor individuale de protecție sanitară, măsuri care ar permite limitarea numărului de cazuri noi

“Românii trebuie să înțeleagă că în clipa în care se îmbolnăvesc de covid au șanse, dacă ajung în terapie intensivă, 50% să nu își mai vadă familia, să nu se mai întoarcă acasă, să nu îi mai vadă pe cei dragi, pentru că mortalitatea în terapie intensivă, în lumea largă, nu doar în România este de 45%-50%. 

Nu avem ce să facem altceva, decât să încercăm să limităm numărul cazurilor noi și să limităm acea proporție de 5% din cazurile noi care vor ajunge în terapie intensivă în următoarele 7-10 zile.

Bătălia nu se dă în terapie intensivă. Prima bătălie care se dă și care ar putea fi câștigătoare pentru viitorul nostru se dă la nivelul măsurilor personale de protecție și de evitarea infectării cu noul coronavirus”, a mai precizat adăugat Bubenek

 

 

ADVERTISEMENT