News

Ce spune Alexandru Rafila despre o posibilă grevă generală în Sănătate: ”Întotdeauna există o posibilitate”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus care sunt șansele pentru o posibilă grevă generală și în Sănătate. Oficialul e de părere că ”întotdeauna există o posibilitate”.
02.06.2023 | 08:11
Ce spune Alexandru Rafila despre o posibila greva generala in Sanatate Intotdeauna exista o posibilitate
Alexandru Rafila nu exclude o posibilă grevă în Sănătate: ”Dacă nu ne ținem promisiunile, acest lucru e posibil”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

O grevă generală în Sănătate nu este exclusă în totalitate de ministrul sănătății, Alexandru Rafila. La finalul lunii mai, sindicaliștii au dat un ultimatum pentru Guvern pentru rezolvarea revendicărilor.

Alexandru Rafila nu exclude o posibilă grevă în Sănătate: ”Dacă nu ne ținem promisiunile, acest lucru e posibil”

După profesori, și angajații sanitari amenință cu acțiuni de protest. Federația Sanitas a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că inițial va fi o grevă japoneză stabilită deja pentru 7 iunie și nu va fi întreruptă activitatea.

ADVERTISEMENT

Apoi, dacă revendicările nu vor fi rezolvate, reprezentanții din sănătate ar urma să intre în grevă generală la finalul lunii. De la Guvern, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila este de părere că ”întotdeauna există o posibilitate” ca sindicaliştii din Sănătate să declanşeze o grevă.

Pe de altă parte, oficialul social-democrat este optimist că nu se va ajunge acolo. Rafila dezvăluie că şapte dintre revendicările acestora au făcut obiectul ”unui agreement” şi sunt realizabile în perioada imediat următoare.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna există o posibilitate şi dacă noi, cei care am discutat cu sindicaliştii, nu ne ţinem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul. Eu am participat la multe runde de discuţii, atât cu Sanitas, cât şi cu Solidaritatea Sanitară.

Ultima discuţie a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru şi cu domnul preşedinte Ciolacu, iar şapte dintre revendicările sindicaliştilor de la Sanitas, au făcut obiectul nu numai a discuţiei, ci şi a unui agreement. Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, anunț despre contractul colectiv de muncă

În apariția sa televizată de joi, dr. Rafila a mai adăugat că în scurt timp se poate semna şi contractul colectiv de muncă. ”De asemenea, semnarea contractului colectiv de muncă, se poate încheia în scurt timp.

Mai avem un singur element legat de stabilirea numărului de zile de concediu. În plus, sunt alte revendicări care au fost de comun acord, agreate, respectiv finanţarea voucherelor de vacanţă, dintr-un fond separat de bugetul spitalului”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Dacă în Sănătate lucrurile încă par liniștite, în Educație lucrurile sunt mult mai grave. Vineri, 2 iunie, se împlinesc 10 zile de când profesorii sunt în grevă generală. Elevii se întreabă ce se întâmplă cu examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

ADVERTISEMENT