News

Ce spune ANAF despre nunta din donații a lui George Simion. Liderul AUR așteaptă 20.000 de invitați ”fără dar în plic”, în weekend, la Măciuca

Nunta lui George Simion se anunță cel mai mare eveniment privat din România ultimilor ani. Ce spune ANAF despre petrecerea cu 20.000 de oameni de la Măciuca?
24.08.2022 | 10:33
Ce spune ANAF despre nunta din donatii a lui George Simion Liderul AUR asteapta 20000 de invitati fara dar in plic in weekend la Maciuca
George Simion trebuie să fie atent cum primește donații la nuntă. ANAF e cu ochii pe el. Colaj Fanatik/ Foto: Fb/George Simion/ Hepta
ADVERTISEMENT

Au mai rămas câteva zile până la nunta lui George Simion cu frumoasa Ilinca, iar pregătirile au intrat pe ultima sută de metri. Deputatul român a invitat 20.000 de nuntași pe dealul din localitatea Măciuca, iar aceștia nu vor fi obligați să achite ”darul”, așa cum se întâmplă la orice nuntă tradițională. Simion a anunțat că evenimentul este finanțat din donații ale companiilor și persoanelor fizice, inclusiv ale celor 42 de nași.

ANAF a băgat spaima în influenceri și vedete din showbiz. Urmează politicienii?

Agenția Națională de Administrare Fiscală a luat, în ultimele săptămâni, câteva controale spectaculoase, cărora le-a căzut victime influenceri, artiști sau profesori care oferă meditații în particular.

ADVERTISEMENT

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a anunțat că inspectorii instituției analizează inclusiv fotografiile postate pe platformele sociale, pentru a verifica în ce măsură persoanele care se afișează cu mașini scumpe sau pleacă în vacanțe de lux își permit aceste bunuri și servicii.

De cealaltă parte, George Simion susține că se întreține doar din salariul de parlamentar (146.422 de lei pe an, conform declarației de avere) și nu are alte bunuri în proprietate, cu excepția unui automobil vechi de 16 ani. Întrebat cum își permite un eveniment de o asemenea amploare, acesta a declarat că fondurile provin din donații.

ADVERTISEMENT

Simion a primit donații de la companii și prieteni

Nu sunt foarte mari cheltuielile, sau nu așa mari pe cât par, nu va fi un meniu extraordinar de complex. Vor fi grătare, va fi bere la pahar, vin… Totul e gândit ca o petrecere câmpenească. Au fost foarte mulți oameni și foarte multe companii care au vrut să ofere produse alimentare pentru eveniment, iar din punctul ăsta de vedere lucrurile s-au optimizat foarte bine. Mai sunt și donații ale prietenilor apropiați, ale nașilor, sunt 42 de nași totuși la nuntă”, a declarat George Orbean, consilierul de imagine a lui George Simion, pentru FANATIK.

Din punct de vedere fiscal, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, atunci când vine vorba despre donații. Într-un răspuns pentru FANATIK, reprezentanții ANAF au explicat că pentru donații, este nevoie de un ”înscris autentic”, în caz contrar, acestea putând intra sub sancțiunea nulității absolute.

ADVERTISEMENT

ANAF: ”Donațiile sunt neimpozitabile” dar unele trebuie declarate

Darurile manuale (care includ si darurile de nuntă) nu sunt supuse dispoziției de mai sus. În cazul în care donația este reprezentată unor bunuri mobile (automobile, electrocasnice, animale, recolte, materiale de construcții, etc), acestea trebuie ”enumerate și evaluate într-un înscris”.

Bunurile mobile corporale (de sine stătătoare) cu o valoare de până la 25.000 de lei pot face obiectul unui dar manual, cu unele excepții prevăzute de lege, arată reprezentanții ANAF.

ADVERTISEMENT

”Sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizare sau mecenat și sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire sau donație reprezintă bunuri neimpozabile”, au mai arătat reprezentanții ANAF pentru FANATIK.

Câți bani ”cash” poate da Simion firmei care organizează nunta?

Pe de altă parte, George Simion a dezvăluit că evenimentul este organizat de o echipă profesionistă, după modelul unui festival profesionist. Din punct de vedere fiscal, există diferențe între modul în care se raportează veniturile provenite din activități de tip ”festival” și cele de ”organizare nunți”.

Dacă cei care realizează spectacole sunt obligați să facă încasări doar ”prin instrumente de plată fără numerar”, organizatorii de nunți și botezuri au dreptul la un plafon de 10.000 de lei pe zi, bani pe care să-i încaseze ”cash”. Conform ANAF, plafonul poate fi majorat doar ca urmare a unei cereri prealabile care poate fi aprobată de organul fiscal în funcție de activitatea anterioară a respectivului organizator.

În cazul lui George Simion, acesta nu-și va putea plăti cu mai mult de 10.000 de lei serviciile de organizare, dacă vrea s-o facă cash (cu excepția situației în care firma organizatoare are o cerere preaprobată de ANAF).

George Simion are deja probleme cu ANAF din cauza amenzilor primite în pandemie

Recent, FANATIK a dezvăluit că George Simion are deja probleme cu ANAF, din cauza unor decizii executorii emise de agenție, din cauza unor amenzi primite de acesta în timpul pandemiei. Liderul AUR a contestat în instanță atât amenzile cât și deciziile de executare.

Reprezentanții ANAF au refuzat să comenteze în legătură cu litigiile pe care le are cu George Simion, invocând secretul fiscal.

ADVERTISEMENT