Avocatul fraților Tate a declarat pentru FANATIK că nu crede că plecarea în Statele Unite a fraților Tate are legătură cu o presupusă intervenție a administrației Trump. DIICOT a confirmat că a ridicat interdicția de părăsire a teritoriului României, dar a păstrat măsurile de control judiciar pe numele lui Andrew și Tristan Tate.
Ioan Gliga, avocatul fraților Tate susține că cei doi au părăsit România ”cu acordul procurorului” și că cei doi au plecat ”acasă, la familie”. Andrew și Tristan Tate dețin dublă cetățenie, britanică și americană.
Pe de altă parte, Gliga nu crede că înlăturarea măsurilor preventive au vreo legătură cu un posibil ajutor venit din partea administrației Trump.
Recent, Financial Times a scris că oficialii americani au abordat cazul fraților Tate într-o discuție telefonică cu guvernul României. Ulterior, Richard Gernell, trimisul special al lui Trump, ar fi discutat același subiect cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen.
Aceeași publicație a scris că s-a solicitat returnarea pașapoartelor fraților, pentru a li se permite să călătorească până la finalizarea procedurilor judiciare.
“Cu acordul procurorului au plecat din țara. Din câte știu au plecat în America. Eu nu cred că au fost eliberați cu ajutorul domnului Trump. Nu cred așa ceva. Cred că pur și simplu procurorul a acceptat cererea lor. Vă dați seama, ei erau de doi ani sau chiar mai bine în România.
Nu au avut nicio posibilitate să-și vadă familia. Orice măsură, până la urmă, are o durată rezonabilă, prin urmare și procurorul a considerat că ar fi cazul să-i lase, totuși, să se ducă și ei până acasă. Ei au în continuare control judiciar, numai că li s-a ridicat interdicția de a părăsi țara”, a declarat avocatul fraților Tate pentru FANATIK.
Ioan Gliga spune că nu are motive să creadă că frații Tate se vor face nevăzuți. El spune că aceștia vor respecta controlul judiciar, care presupune o serie de obligații, cum ar fi cea de a se prezenta în fața organelor de cercetare atunci când sunt solicitați sau să anunțe atunci când își schimbă domiciliul sau locul de muncă. ”Însă, când îi cheamă procurorul, se prezintă”, a mai spus avocatul fraților Tate.
În luna decembrie, instanța a respins ca neîntemeiată cererea britanicilor de a înlocui obligația de a nu părăsi teritoriul României cu cea de a nu depăși limita teritorială a Uniunii Europene.
Întrebat dacă e de părere că procurorii nu au suficiente probe pentru a-i condamna pe cei doi frați, avocatul a explicat că, în acest moment, nu există niciun dosar care să fi intrat pe rol.
”Asta este treaba procurorului. Momentan toate dosarele sunt la procuror. Nu există niciun dosar pe rol. El va decide dacă îi trimite sau nu în judecată. Încă nu sunt trimiși și în judecată, să se înțeleagă nu există pe rolul instanțelor din România vreun dosar care să-i privească pe frații Tate. Nu există! Numai la procuror există! Se bucură și ei de prezumția de vinovăție și așa mai departe.
Dacă procurorul apreciază la un moment dat că nu sunt suficiente probe pentru acuzațiile pe care le-a formulat până acum, poate să dispună clasarea”, a mai spus Ioan Gliga.
Frații Tate au părăsit România, joi dimineața, la bordul unui avion privat. Ei au decolat de pe aeroportul Băneasa, cu destinația Florida. În România, ei au fost puși sub acuzare în două dosare penale pentru mai multe infracțiuni, inclusiv de exploatare sexuală a 34 de femei.
La câteva ore după plecarea în America a fraților Tate, DIICOT a confirmat că a ridicat măsurile de interdicție pentru ieșirea din România a celor doi.
”Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflați sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală.
A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat DIICOT.