News

Ce spune BOR despre vaccinul anti-covid. Poziţia oficială a Patriarhiei: “E un drept, nu o obligaţie!”

18.12.2020 | 15:18
Ce spune BOR despre vaccinul anticovid Pozitia oficiala a Patriarhiei E un drept nu o obligatie
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română a transmis un punct de vedere oficial cu privire la vaccinul anti-Covid-19. Patriarhia a menționat că vaccinarea este un drept al cetățenilor, nu o obligație a acestora.

Printr-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, instituția prezintă un punct de vedere ambiguu, susținând că „salută” apariția vaccinului, dar sugerând că nu au prea multă încredere în el.

ADVERTISEMENT

Deși menționează că este un subiect pe care ar putea să-l comenteze doar medicii, purtătorul de cuvânt amintește de apariția recentă a vaccinului, de faptul că nu a mai fost folosit înainte și că există păreri diferite pronunțate de specialiștii în domeniu.

Poziția oficială a Patriarhiei cu privire la vaccinul anti-Covid-19. Mesaj echivoc transmis de BOR

Punctul de vedere neclar exprimat de Vasile Bănescu, în calitatea sa de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, reiese chiar din titlul comunicatului emis de acesta: „Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă”.

ADVERTISEMENT

Totuși, în rândurile următoare se subliniază mai clar ideea că poziția cu privire la vaccinarea anti-Covid-19 nu este foarte precisă. „În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, transmite BOR.

ADVERTISEMENT

Totodată, Bănescu amintește că vaccinarea este un drept de care beneficiază cetățenii, nu o obligație a acestora și precizează că este necesară informarea exactă a oamenilor cu privire la toate detaliile campaniei de vaccinare, „precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație”, ceea ce autoritățile au spus destul de clar până acum.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

ADVERTISEMENT

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă”, mai arată comunicatul respectiv.

ADVERTISEMENT