Călin Georgescu, candidat independent la funcția de președinte, a afirmat miercuri seara că anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către CCR ar transforma viitorul lider al țării într-o figură lipsită de credibilitate, întrucât ar încălca principiile democratice.
„Este ceva de neimaginat ce se întâmplă. Deci asta ar însemna, acesta este răspunsul meu, că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a declarat Călin Georgescu la Realitatea Plus.
„Vor să interzică dreptul poporului român de a vorbi liber. După 35 de ani, partidele clasice, acest conglomerat politic, care a dus toată ţara în pragul sărăciei şi a dezbinării totale, se văd înlăturate. Aceasta e problema, nu altceva. Aici vorbim de votul poporului român, care pe 24 noiembrie a fost perfect democratic şi legitim”, a mai spus candidatul independent.
Călin Georgescu a avut o replică acidă și pentru Klaus Iohannis. „Este interesant. Nici nu ştia ce înseamnă CSAT, deodată şi-a dus aminte ce înseamnă şi l-a convocat chiar pentru mine. Da, îmi face onoare să ştiţi chestiunea asta. Adică, da, e foarte interesant”, a precizat Georgescu.
Între timp, doi dintre candidații înscriși în cursă, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au adresat Curții Constituționale cereri pentru anularea primului tur al alegerilor. CCR urmează să se pronunțe asupra acestor contestații joi. În plângerea depusă și obținută de digi24.ro, Sebastian Popescu susține că alegerile de duminica trecută au fost marcate de o fraudă orchestrată de Călin Georgescu.
La rândul său, Cristian Terheș a acuzat că membri ai USR, împreună cu alți politicieni și persoane publice, au promovat candidatura Elenei Lasconi, deși procesul electoral nu se încheiase în SUA și Canada, din cauza decalajului de fus orar, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației în vigoare, mai arată sursa citată.
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care se va desfășura joi, 28 noiembrie 2024, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe agenda ședinței figurează evaluarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale, generate de activitățile unor actori cibernetici, fie ei statali sau independenți, care ar putea afecta infrastructura IT&C implicată în procesul electoral.