News

Ce spune Carmen Dan despre presupusa fraudă de la alegerile europarlamentare: “MAI doar asigură paza secțiilor de votare, nu are atribuții în interiorul lor”

09.07.2019 | 11:15
Ce spune Carmen Dan despre presupusa frauda de la alegerile europarlamentare MAI doar asigura paza sectiilor de votare nu are atributii in interiorul lor

Ministrul de Interne, Carmen Dan, este audiată la acest moment în Comisia constituită pentru anchetarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare. Ministrul răspunde întrebărilor membrilor comisiei, dar și a președintei de comisie, Lia Olguța Vasilescu.

Carmen Dan audiata de comisia pentru investigarea fraudarii alegerilor europarlamentare

Carmen Dan a spus în timpul audierilor că Ministerul de Interne nu stabilește numărul secțiilor de votare, al buletinelor de vot, al ștampilelor sau al cabinelor de vot.

„Nu MAI stabilește numărul secțiilor de votare din țară. Acesta este atributul autorităților locale cu avizul AEP. MAI nu stabilește numărul de buletine de vot, numărul de ștampile sau numărul de cabine de vot. Acest atribut aparține AEP. MAI nu are atribuții în interiorul secțiilor de votare.

Carmen Dan audiata de comisia pentru investigarea fraudarii alegerilor europarlamentare
Carmen Dan audiata de comisia pentru investigarea fraudarii alegerilor europarlamentare

”MAI a avut și un rol proactiv cu BEC și cu STS”

Aici responsabilitate îi revine președintelui secției de votare, care răspunde de derularea tuturor activităților în secția de votare. MAI nu are atribuții în ceea ce privește sistemului de monitorizare a prezenței la vot. Nu are atribuții în ceea ce privește utilizarea tabletelor, nu are atribuții în ceea ce privește instruirea acestor tablete.

Acest sistem aparține în integralitate STS. Ce atribuții principale are MAI? MAI asigura paza secțiilor de votare și a făcut acest lucru pentru toate cele peste 18 mii de secții de votare. (…) De asemenea, asigurăm securitatea transportului și depozitării materialelor electorale și asigurăm ordinea publică în afara secțiilor de votare, asigurăm prin prefecți respectarea termenelor asumate prin activitățile din calendarul electoral, cercetăm sesizările privind posibilele fapte de încălcare ale legislației electorale. Pe lângă aceste atribuții prevăzute de lege, MAI a avut și un rol proactiv cu BEC și cu STS”, a spus Carmen Dan.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventulelor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai a stabilit lista instituțiilor ai căror reprezentanți vor fi audiați. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că, potrivit propunerilor formulate, vor fi solicitate pentru audieri mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu.

Vor fi audiați reprezentanți de la Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Institutul Naţional de Statistică, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.