News

Ce spune CNSAS despre Gabriela Firea și Piedone. Cine a cerut verificarea rivalilor lui Nicușor Dan

CNSAS a eliberat adeverințe pentru Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone în ceea ce privește colaborarea acestora cu Securitatea.
07.06.2024 | 09:03
Ce spune CNSAS despre Gabriela Firea si Piedone Cine a cerut verificarea rivalilor lui Nicusor Dan
Piedone, Gabriela Firea și Nicușor Dan sunt principalii candidați la Primăria Capitalei. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Apariția în spațiul public a unui raport din care reieșea că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea atunci când avea 17 ani a dinamitat campania electorală pentru Primăria Capitalei. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunţat că documentul intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” (9-21 iulie 1988) nu a fost eliberat de instituţie.

Asociația Civic Media a cerut verificarea Gabrielei Firea

CNSAS a mai comunicat că a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informaţiilor conţinute de acest raport. De asemenea, instituția a mai anunțat că rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege. Mai mulți experți au opinat că raportul este un fals, iar aceeași părere a avut-o premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, care se luptă pentru un nou mandat, a transmis că în relaţia cu autorităţile statului de atunci a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.

El a anunțat că a depus o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. CNSAS a eliberat o adeverință din care reiese că Nicușor Dan nu a colaborat cu Securitatea, aceasta fiind eliberată pe 29 noiembrie 2012, conform datelor consultate de FANATIK pe site-ul instituției. Nicușor Dan fusese verificat din oficiu în calitatea sa de candidat la Primăria București.

ADVERTISEMENT

Și principalii săi rivali la funcția de primar general, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone, dețin astfel de adeverințe. Pe numele Gabrielei Firea, CNSAS a eliberat adeverința nr. 7407 din 17 iunie 2009, în baza unei cereri de verificare adresată de către Asociația Civic Media, care o depusese pe 20 iulie 2006.

Adeverința lui Piedone a fost eliberată în 2008

De asemenea, verificarea a mai fost efectuată în baza unei note de constatare din 9 aprilie 2009, prin care Gabriela Firea a fost verificată la cerere, în calitate de editorialist și membru fondator la ziarul Jurnalul național. „Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la doamna Firea (Vrânceanu) Gabriela”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Era puțin probabil să existe o colaborare a Gabrielei Vrânceanu Firea cu Securitatea, deoarece în 1989, anul Revoluției, avea doar 17 ani. CNSAS a eliberat o adeverință și pentru Popescu Cristian Victor Piedone, la data de 27 mai 2008. Acesta a fost verificat din oficiu în calitate de candidat la funcția de primar la Primăria Sectorului 4.

Și în cazul lui Piedone, CNSAS a adeverit că nu sunt dovezi care să ateste că acesta a colaborat cu Securitatea, potrivit site-ului instituției, consultat de FANATIK. Piedone a dezvăluit într-un interviu acordat ziarului Curentul, în 2002, că el a copilărit în Egipt, deoarece părinții săi au lucrat în cadrul Ambasadei României din Cairo, în perioada 1964-1971.

ADVERTISEMENT

Părinții lui Piedone au lucrat în Ministerul de Externe

Piedone a dezvăluit că tatăl său a lucrat în cadrul Minsterului de Externe. “Taică-miu a fost diplomat, da? Am stat șapte ani la ambasada din Egipt, din Cairo, cu părinții. Tata a fost la diverse ambasade, ulterior. Deci, am avut o copilărie extraordinar de bună. Nu mi-a lipsit nimic”, a explicat Piedone.

Chestionat dacă părinții săi au lucrat pentru Securitate, Piedone a mărturisit că, fără aprobarea acestei structuri, nimeni nu putea fi numit în funcție. „Ca și astăzi, dacă ești ambasador, fără semnătura lor nu te duceai acolo, chiar dacă ești numit politic, mai ales pe vremea aia. Să te duci într-o ambasadă, să fi ceva pe acolo…O avea ceva. O fi fost și el ceva pe acolo”, a mai spus Piedone.

Actualul primar de la Sectorul 5 avea 27 de ani în 1989. Piedone a mai mărturisit că, înainte de Revoluție, a fost șeful depozitului Centrocoop pe țară, unde toate importurile treceau prin mâna lui. După aceea, Piedone a declarat că a condus câteva restaurante în București, “Ciocârlia”, “Cireșica” și “Club 99 Lolo” din Parcul 23 august.

 

 

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”