News

Ce spune Cristian Tudor Popescu despre faptul că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat nu au fost sancționați în dosarul Colectiv

Cristian Tudor Popescu s-a arătat intrigat că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat nu au fost sancționați în niciun fel în dosarul „Colectiv”, despre primul spunând că a „contribuit la suferința și moartea unor oameni”
13.05.2022 | 21:47
Ce spune Cristian Tudor Popescu despre faptul ca Nicolae Banicioiu si Raed Arafat nu au fost sanctionati in dosarul Colectiv
Ce spune Cristian Tudor Popescu despre faptul că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat nu au fost sancționați în dosarul Colectiv
ADVERTISEMENT

Jurnalistul spune că, în România, niciun demnitar și niciun funcționar de rang înalt nu își asumă greșelile și nu se căiește de ele atunci când produc victime.

Acest „avem de toate” a lui Bănicioiu avea o consecință imediată și letală

Cristian Tudor Popescu consideră că sentința în dosarul „Colectiv” nu spune nimic despre responsabilitatea funcționarilor de rang înalt. El spune că nu au fost afectați de sentință „domnii Bănicioiu și Arafat, care nu au fost sancționați în niciun fel pentru ce au făcut atunci. Domnul Bănicioiu e cercetat acum pentru o mită de 800.000 de euro, iar domnul Arafat e și el cercetat – sau nu mai știu ce se întâmplă cu el – dar niciunul nu a răspuns pentru ce a făcut atunci”.

ADVERTISEMENT

Acest «avem de toate» (afirmația fostului ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu – n.red) avea o consecință imediată și letală, el a spus de fapt că nu trebuie transferați în străinătate răniții de la „Colectiv”. Dar nu au fost posibilități la noi, să fie tratați în spitale de mari arși – nu avem nici acum așa ceva. Așa că au murit din lipsă de îngrijire sau au luat infecții intraspitalicești. Deci dl. Bănicioiu a contribuit la suferința și moartea unor oameni”, a mai spus jurnalistul.

Iar dl. Arafat a spus că nosocomiale sunt și în Occident, deci să moară aici, de nosocomialele noastre, mioritice, de ce să moară de cele occidentale. Comportamentul domnului Arafat, pe care nu l-am uitat – dar în toată această perioadă a pandemiei mi-am suspendat toate comentariile, pentru că am considerat că e mai important să se pună stavilă celor ce sunt antivaccin și antimască, acele legiuni de imbecili – dar acum e o pauză de pandemie, iar eu nu am uitat și nu uit comportamentul lui Arafat la fața locului, când cu morții. Și exprimarea acelui ofițer de pompieri despre morți, și toate comentariile, că o să vorbească după ce se termină prezidențialele, nu am uitat”, a adăugat CTP.

ADVERTISEMENT

Reflexul fundamental, în momentul în care au comis ceva grav, este „cum să mă scot?”

Nu mă așteptam să spună nimeni «am greșit!». Spuneți-mi un om să spună că e vina lui, unul care s-a căit, nu să spună «am fost un dobitoc», ca Postelnicu, nu, căință, în sensul ortodox dacă vreți! Ați văzut pe cineva să-și asume păcatul și să-și aștepte pedeapsa?”, s-a întrebat jurnalistul.

Asta e o caracteristică – sigur, e foarte imprecis să formulezi propoziții despre români, ca despre orice alt popor – dar statistic există niște caracteristici, una dintre ele – în momentul de față, peste 100 de ani poate va fi altfel, poate elevii din cei 42% vor produce o schimbare – dar acum reflexul fundamental, la marea majoritate, în momentul în care au comis ceva grav, este «cum să mă scot?«, «nu eu!», «să dau vina pe alții!»”, a mai spus CTP.

ADVERTISEMENT

Oricât de grav ar fi ceea ce a făcut, au murit oameni, 1 – 2 – 5 – 65, nu apare la niciunul dintre cei din fruntea societății sentimentul acesta, «Dumnezeule, ce am făcut?!», nu apare apăsarea vinei și a pedepsei pentru ce au făcut, prima mișcare este reflexă, «cum să dau vina pe alții, cum mă scot?». Sau, dacă e atât de mare de se vede din satelit, zice «am greșit», «a fost o eroare». Am văzut asta la Traian Băsescu, era maestru la asta, nu însemna asumare a păcatului, ci complicizare cu cetățenii, «am greșit cum și voi greșiți», «iartă-ne cum și noi iertăm greșiților noștri», «primul fără greșeală să dea cu piatra». N-am văzut la niciun om politic, public, deși suntem 80% ortodocși, toți jură pe Biblie, dar nu am văzut căință”, a încheiat CTP la Digi24.

Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ATENȚIE dacă luați aceste MEDICAMENTE și vă urcați la VOLAN. Șanse mari să...
ATENȚIE dacă luați aceste MEDICAMENTE și vă urcați la VOLAN. Șanse mari să nu treceți Drug Test-ul
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Alimentele care te îngrașă în timp record. De evitat cât mai mult!
Alimentele care te îngrașă în timp record. De evitat cât mai mult!
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”