Ce spune Emmanuel Macron despre decapitarea profesorului din Franța! „Vom acționa”

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/10/2020, 10:27
Ce spune Emmanuel Macron despre decapitarea profesorului din Franța! „Vom acționa” GALERIE FOTO
Emmanuel Macron a transmis condoleanțe familiei îndoliate. Sursa foto - hepta.ro

Ce spune Emmanuel Macron despre decapitarea profesorului din Franța face deja înconjurul lumii. Concret, președintele din Hexagon a transmis că profesorul decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, la nord-vest de Paris, a fost victima unui “atentat terorist islamist tipic” şi a asigurat că “obscurantismul şi violenţa care îl însoţesc nu vor câştiga”

“Unul dintre concetăţenii noştri a fost asasinat astăzi pentru că el preda, pentru că el îi învăţa pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede şi de a nu crede”, a spus Macron, la colegiul din Bois d’Aulne, unde victima profesa.

“Compatriotul nostru a fost atacat în mod laş, a fost victima unui atentat terorist islamist tipic”, a insistat şeful statului. “Ei nu vor trece”, a spus el, invitând naţiunea la “coeziune”.

Emmanuel Macron, prima reacție după decapitarea unui profesorul din Franța!

“Această unitate este indispensabilă”, a spus Macron într-o scurtă alocuţiune. De remarcat că acesta a mers la la colegiul din Conflans, în departamentul Yvelines, unde profesorul predase, însoţit de ministrul educaţiei naţionale, Jean-Michel Blanquer, şi de ministrul de interne, Gerald Darmanin.

A plecat după aproape o oră şi jumătate de discuţii cu cadrele didactice aflate în stare de şoc. Mai mult de atât, șeful statului a prezentat condoleanţe familiei şi apropiaţii profesorului ucis.

De altfel, Macron s-a adresat tuturor cadrelor didactice din Franţa, declarând că “naţiunea întreagă va fi alături de ele, în prezent şi în viitor, pentru a le proteja, a le apăra, pentru a le permite să-şi facă meseria, cea mai frumoasă dintre toate, pentru că-i face pe cetăţeni liberi”.

“Nu este o întâmplare, dacă în această seară un profesor a fost ucis de un terorist este pentru că acesta a vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii noştri cetăţeni liberi. Această este bătălia noastră”, a mai spus Macron.

De asemenea, președintele Franței a mulțumit forţelor de ordine care “au intervenit cu un curaj exemplar şi cu o rapiditate excepţională pentru a pune capăt cursei mortale a acestui terorist”.

Vă reamintim că suspectul a fost oprit de poliţişti ai unei echipe BAC din cadrul brigăzii anticriminalitate pe teritoriul comunei limitrofe d’Eragny, în Val d’Oise. Refuzând să se supună ordinelor, el a fost împuşcat mortal de poliţişti.

Conform primelor informații, agresorul era un tânăr de 18 ani născut la Moscova. Atacul acestuia a survenit în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charlie Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanţă specială din Paris.

Interesant este că o sursă din jurul cazului a indicat că profesorul arătase în clasă una sau mai multe caricaturi ale profetului Mahomed. Asasinarea sa are loc la trei săptămâni după un atac cu satâr în Arondismentul XI din Paris, unde se afla redacţia revistei satirice în timpul măcelului din ianuarie 2015.

 

 

 

Închide ×