News

Ce spune Kelemen Hunor despre viitorul coaliției PSD-PNL: ”Sunt condamnați să rămână împreună”

Liderul UDMR este convins că PSD și PNL nu se vor putea separa după alegerile europarlamentare. ”Nimeni nu câștigă singur alegerile”
05.03.2024 | 00:32
Ce spune Kelemen Hunor despre viitorul coalitiei PSDPNL Sunt condamnati sa ramana impreuna
Liderul UDMR spune că alianța PSD-PNL va continua și după europarlamentare Sursa foto: Inquam Photos / Silviu Filip
ADVERTISEMENT

Social-democraţii şi liberalii sunt “condamnaţi” să rămână împreună şi după alegerile europarlamentare din 9 iunie pentru că nu există altă cale nici pentru unii, nici pentru alții, susține Kelemen Hunor.

Ce spune Kelemen Hunor despre viitorul coaliției PSD-PNL

Președintele UDMR a explicat faptul că ceea ce forțează cele două partide să meargă mai departe împreună sunt deciziile luate care i-au adus în acest punct, dar și faptul că în România este greu să câștigi alegerile de unul singur.

ADVERTISEMENT

“Acum PNL e în coaliţia de stânga cu PSD. Când faci liste comune la europarlamentare cu PSD, am şi eu acolo o întrebare, că am înţeles că după europarlamentare PNL-iştii se întorc în depou la PPE, PSD-iştii merg spre socialişti, ‘locomotiva’ unde se va duce?

Că am înţeles că va fi independentă. Unde se va duce? La verzi, la liberali, la progresişti? Dăm şi lor ceva noi, România? Că totuşi ‘locomotiva’ trebuie să meargă undeva”, a declarat Kelemen Hunor, la Realitatea TV.

ADVERTISEMENT

“Da, (social-democraţii şi liberalii n.r.) sunt condamnaţi de a merge împreună. Condamnaţi de situaţie şi de deciziile luate. Nu există altă cale nici pentru unii, nici pentru alţii”, a mai afirmat liderul UDMR.

”Depinde de alegători”

Potrivit lui Kelemen Hunor, în prezent, nimeni nu pare că va avea majoritate după alegerile parlamentare și va depinde de alegători cum vor arăta viitoarele alianțe electorale ale UDMR.

ADVERTISEMENT

“Nu am schimbat tabăra foarte des. (…) Cu cine am face alianţă electorală? Nu depinde de mine. Românii aleg pe 8 decembrie. Eu nu pot să aleg altceva decât aleg cetăţenii cu drept de vot.

Aş vrea eu să fie altfel, dar s-ar putea să nu pot. Găteşti ce găseşti în cămară, e simplu. Dacă mergem pe tot ce se vede astăzi, nu ştiu ce se va întâmpla până în decembrie, atunci probabil că nimeni nu va avea majoritate, niciun partid.

ADVERTISEMENT

Deci vom face coaliţie în continuare în România. Primul pas este să avem o reprezentare echilibrată şi proporţională în Parlament, noi, cei de la UDMR, după care, bineînţeles, cu partidele cu care poţi să discuţi, poţi să negociezi şi eşti compatibil într-o oarecare măsură”, a explicat liderul UDMR.

”Important e să fim la masă”

Acesta a mai precizat că o alianță cu PSD și PNL este, la acest moment, varianta cea mai apropiată de realitate, însă așteaptă să vadă rezultatele alegerilor parlamentare din 8 decembrie.

“Sigur, dacă PSD cu PNL nu pot să facă majoritate şi vor să guverneze împreună, vor căuta aliaţi. Dacă vor veni la noi, noi ştim cum trebuie să abordăm o astfel de solicitare, dar trebuie să aşteptăm până în 8 decembrie.

Deci asta este probabil varianta cea mai apropiată de realitatea de azi, dar cifrele de azi nu ştiu dacă se vor potrivi cu cifrele din 8 decembrie.

Deci nu vreau să fac un salt până în decembrie, că e aproape imposibil, dar vă daţi seama că vom găti şi noi cu ce vom găsi în cămară. Important e să fim la masă, nu pe meniu”, a mai spus președintele UDMR.

ADVERTISEMENT