News

Ce spune legea despre animalele de companie la bloc. Pot fi obligați proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele?

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Actul explică ce obligații au proprietarii lor.
02.06.2023 | 22:00
Ce spune legea despre animalele de companie la bloc Pot fi obligati proprietarii acestora sa plateasca suplimentar pentru ele
Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Românii care locuiesc în astfel de imobile trebuie să cunoască aceste aspecte legislative.

Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii

Un studiu realizat în urmă cu un an de FEDIAF (Federaţia Europeană a Industriei de Petfood) a scos în evidență că aproape 50% din gospodăriile din România au un animal de companie, fie că vorbim de câine sau pisică.

ADVERTISEMENT

Această situație ar putea fi explicată și prin faptul că România este țara cu cei mai mulți proprietari de case. În ultimii ani, moda cu animale a apărut și printre românii care locuiesc la bloc.

Există și un aspect oarecum neplăcut pentru cetățenii cu animale de companie care locuiesc în mediul urban. S-a constatat că unii dintre ei sunt somați să plătească diverse taxe pentru animalele pe care le dețin în apartamente.

ADVERTISEMENT

În acest context, o întrebare apare pe buzele tuturor acestor cetățeni: ”Este legală această practică a solicitării de taxe suplimentare pentru animalele de companie ce trăiesc la bloc?”

Dar ce spune legea în acest sens. Ei bine, legislația din țara noastră privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația animalelor de companie ce trăiesc la bloc. Nu sunt prevederi clare nici în privința taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, notează Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Legea care permite impunerea unor taxe. Ce animale sunt vizate

Potrivit sursei citate, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens. Mai exact, să impună o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Ar fi vizate de taxe nu toate animalele de companie, ci doar câinii și pisicile.

În același timp, specialiștii juridici atrag atenția că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior are prevederi în acest sens. Astfel, dacă ”o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.

ADVERTISEMENT

Concluzia este că, în acord cu legislația care reglementează viața la bloc, nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc. În același timp, legea permite asociațiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre.

De notat că, hotărâri prin care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate pot fi luate de consiliile locale.

ADVERTISEMENT