News

Ce spune legea despre animalele de companie la bloc. Pot fi obligați proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele?

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Actul explică ce obligații au proprietarii lor.
02.06.2023 | 22:00
Ce spune legea despre animalele de companie la bloc Pot fi obligati proprietarii acestora sa plateasca suplimentar pentru ele
Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Românii care locuiesc în astfel de imobile trebuie să cunoască aceste aspecte legislative.

Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii

Un studiu realizat în urmă cu un an de FEDIAF (Federaţia Europeană a Industriei de Petfood) a scos în evidență că aproape 50% din gospodăriile din România au un animal de companie, fie că vorbim de câine sau pisică.

ADVERTISEMENT

Această situație ar putea fi explicată și prin faptul că România este țara cu cei mai mulți proprietari de case. În ultimii ani, moda cu animale a apărut și printre românii care locuiesc la bloc.

Există și un aspect oarecum neplăcut pentru cetățenii cu animale de companie care locuiesc în mediul urban. S-a constatat că unii dintre ei sunt somați să plătească diverse taxe pentru animalele pe care le dețin în apartamente.

ADVERTISEMENT

În acest context, o întrebare apare pe buzele tuturor acestor cetățeni: ”Este legală această practică a solicitării de taxe suplimentare pentru animalele de companie ce trăiesc la bloc?”

Dar ce spune legea în acest sens. Ei bine, legislația din țara noastră privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația animalelor de companie ce trăiesc la bloc. Nu sunt prevederi clare nici în privința taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, notează Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Legea care permite impunerea unor taxe. Ce animale sunt vizate

Potrivit sursei citate, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens. Mai exact, să impună o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Ar fi vizate de taxe nu toate animalele de companie, ci doar câinii și pisicile.

În același timp, specialiștii juridici atrag atenția că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior are prevederi în acest sens. Astfel, dacă ”o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.

Concluzia este că, în acord cu legislația care reglementează viața la bloc, nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc. În același timp, legea permite asociațiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre.

ADVERTISEMENT

De notat că, hotărâri prin care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate pot fi luate de consiliile locale.

"Natura și Dumnezeu!" Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal
VIDEO | Momentul în care Dumitru Buzatu este prins de poliție cu geanta...
VIDEO | Momentul în care Dumitru Buzatu este prins de poliție cu geanta cu 1,25 de milioane de lei
Prima reacție a lui Gigi Becali, după ce a fost implicat într-un accident...
Prima reacție a lui Gigi Becali, după ce a fost implicat într-un accident rutier: ”Înțelegere pe ce?”
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când...
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint
Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka la București: „Sunt foarte buni, dar...
Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka la București: „Sunt foarte buni, dar dificili“. Ce sumă încasează lunar
DOLIU IMENS în România: ANDREEA MARIN...
DOLIU IMENS în România: ANDREEA MARIN...
Pățania unui bucureștean care ajunge la Chișinău prima oară: „Ca prostul, am întrebat...
Pățania unui bucureștean care ajunge la Chișinău prima oară: „Ca prostul, am întrebat dacă pot să plătesc cu cardul”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Cercetătorii au dat lovitura secolului. Au dezlegat cel mai mare secret
Cercetătorii au dat lovitura secolului. Au dezlegat cel mai mare secret
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Noroc la bani, ghinion în viaţă! Milionarul ieşean, de 51 de ani, care...
Noroc la bani, ghinion în viaţă! Milionarul ieşean, de 51 de ani, care a câştigat la Loto, a murit. Banii i-a pierdut în investiţii proaste
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Ce ne rezervă anul care...
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Ce ne rezervă anul care vine?