News

Ce spune legea despre animalele de companie la bloc. Pot fi obligați proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele?

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Actul explică ce obligații au proprietarii lor.
02.06.2023 | 22:00
Ce spune legea despre animalele de companie la bloc Pot fi obligati proprietarii acestora sa plateasca suplimentar pentru ele
Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea despre animalele de companie la bloc are o serie de prevederi extrem de importante. Românii care locuiesc în astfel de imobile trebuie să cunoască aceste aspecte legislative.

Legea despre animalele de companie la bloc. Trebuie proprietarii acestora să plătească suplimentar pentru ele? Ce spun specialiștii

Un studiu realizat în urmă cu un an de FEDIAF (Federaţia Europeană a Industriei de Petfood) a scos în evidență că aproape 50% din gospodăriile din România au un animal de companie, fie că vorbim de câine sau pisică.

ADVERTISEMENT

Această situație ar putea fi explicată și prin faptul că România este țara cu cei mai mulți proprietari de case. În ultimii ani, moda cu animale a apărut și printre românii care locuiesc la bloc.

Există și un aspect oarecum neplăcut pentru cetățenii cu animale de companie care locuiesc în mediul urban. S-a constatat că unii dintre ei sunt somați să plătească diverse taxe pentru animalele pe care le dețin în apartamente.

ADVERTISEMENT

În acest context, o întrebare apare pe buzele tuturor acestor cetățeni: ”Este legală această practică a solicitării de taxe suplimentare pentru animalele de companie ce trăiesc la bloc?”

Dar ce spune legea în acest sens. Ei bine, legislația din țara noastră privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația animalelor de companie ce trăiesc la bloc. Nu sunt prevederi clare nici în privința taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, notează Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Legea care permite impunerea unor taxe. Ce animale sunt vizate

Potrivit sursei citate, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens. Mai exact, să impună o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Ar fi vizate de taxe nu toate animalele de companie, ci doar câinii și pisicile.

În același timp, specialiștii juridici atrag atenția că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior are prevederi în acest sens. Astfel, dacă ”o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.

Concluzia este că, în acord cu legislația care reglementează viața la bloc, nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc. În același timp, legea permite asociațiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre.

ADVERTISEMENT

De notat că, hotărâri prin care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate pot fi luate de consiliile locale.

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
Cum l-a prins DNA în flagrant pe Dumitru Buzatu: a fost trădat la...
Cum l-a prins DNA în flagrant pe Dumitru Buzatu: a fost trădat la o partidă de pescuit de omul lui de casă, Farmazon, regele asfaltului din Vaslui
”Nu mai pot face copii”. Anamaria Prodan a rupt tăcerea despre Flavius Nedelea,...
”Nu mai pot face copii”. Anamaria Prodan a rupt tăcerea despre Flavius Nedelea, fostul său partener
Anamaria Prodan a recunoscut ce şi-a dorit Flavius Nedelea, iar ea nu a...
Anamaria Prodan a recunoscut ce şi-a dorit Flavius Nedelea, iar ea nu a putut să îi ofere. Motivul real al despărţirii
Unul dintre cei mai controversați voievozi români. Demn de tragediile lui Shakespeare, este...
Unul dintre cei mai controversați voievozi români. Demn de tragediile lui Shakespeare, este urmaș al lui Ștefan cel Mare
ADIO, BRUCE WILLIS! A venit anunțul trist. Câtă durere...
ADIO, BRUCE WILLIS! A venit anunțul trist. Câtă durere...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Ion Iliescu, la spital. Informațiile așteptate de toată România
Ion Iliescu, la spital. Informațiile așteptate de toată România
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Livia, fosta lui Bordea, s-a întors în căminul conjugal cu branula în mână....
Livia, fosta lui Bordea, s-a întors în căminul conjugal cu branula în mână. Vizibil slăbită, bruneta a așteptat un taxi
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?