Life

Ce spune Lucian Mîndruță despre telefoanele cu Android. Cum au reușit acestea să-și avertizeze utilizatorii de cutremur

Lucian Mîndruță, informații legat de mobilele cu Android. De ce au putut să anunțe oamenii de seismul de joi, 3 noiembrie 2022.
03.11.2022 | 11:34
Ce spune Lucian Mindruta despre telefoanele cu Android Cum au reusit acestea sasi avertizeze utilizatorii de cutremur
Lucian Mîndruță, informații despre mobilele cu Android. De ce au putut să anunțe oamenii de seism. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Renumitul prezentator de televiziune a venit cu o serie de detalii despre telefoanele cu Android. Cum au reușit să-și avertizeze utilizatorii de cutremurul produs în această dimineață. Care sunt explicațiile vedetei.

Lucian Mîndruță, informații despre mobilele cu Android. De ce au putut să anunțe oamenii de seism

Lucian Mîndruță a discutat pe larg despre telefoanele cu sistem Android care și-au avertizat utilizatorii că urmează un cutremur. Seismul s-a produs la ora locală 06:50, în dimineața zilei de joi, 3 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT

În București, cele mai multe mobile au dat alarma cu 5-15 secunde înainte de mișcările seismice. Așadar, mesajul a ajuns înaintea cutremurului, jurnalistul precizând cum a făcut Google acest lucru, fără acces la date oficiale.

„E simplu: după ultimele actualizări ale sistemului de operare, androidul folosește accelerometrele din telefon (da, cele care îi spun dacă l-ai întors pe orizontală sau verticală) pentru a detecta mișcările bruște ale aparatului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în sistem se află încărcate deja patternurile mișcărilor seismice. Telefonul analizează mișcarea proprie, o compară cu cea din timpul unui cutremur și, dacă seamănă, transmite alertă spre server.

Dacă mișcările se întâmplă într-un singur telefon, ele sunt ignorate de sistem. Dar dacă se întâmplă în zeci, sute, mii, atunci serverul stabilește cu un mare grad de probabilitate atât zona de epicentru cât și magnitudinea.

ADVERTISEMENT

După care dă alerta în zona de acțiune potențială a cutremurului, folosind mesageria sistemului de operare. Pentru că acest cutremur a fost la o adâncime mare – 160 de kilometri – undele seismice au ajuns la suprafață în Vrancea cu puțin timp înainte de a ajunge și în București sau Iași.

De aici și timpul scurt dintre alertă și mișcările seismice. Dacă ar fi fost mai la suprafață, probabil că am fi avut și 20-30 de secunde”, este mesajul transmis de Lucian Mîndruță pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Sistemul a fost pornit în California, mai adaugă lectorul universitar, care subliniază că de anul trecut este activ în zone de risc, printre care se numără Nouă Zeelandă sau Grecia. Vedeta a aflat abia acum că funcționează și în România.

Lucian Mîndruță, concluzii după cutremurul din 3 noiembrie 2022

Lucian Mîndruță a tras și unele concluzii după cutremurul din dimineața zilei de joi, 3 noiembrie 2022. Acestea au legătură tot cu telefoanele Android care și-au avertizat utilizatorii cu câteva secunde înainte de producerea seismului.

Fostul prezentator consideră că inițiativa privată funcționează mai bine decât statul chiar dacă Ro-alert are disponibile detectoare ultra-sensibile în Vrancea. În plus, jurnalistul crede că tehnologia nu este una rea, așa cum susțin conspirațiile.

„Apple: să îți fie rușine! Ai telefoane mai scumpe, da’ așa ceva n-ai fost în stare să faci…”, a notat Lucian Mîndruță în încheierea mesajului din social media.

ADVERTISEMENT