News

Ce spune ministrul apărării despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. “Nu este fezabil. Noi vrem cât mai mulţi experţi în armată”

Ministrul apărării a venit cu noi clarificări referitoare la posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Vasile Dîncu spune că nu mai este ”fezabil” acest lucru acum.
01.04.2022 | 20:49
Ce spune ministrul apararii despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu Nu este fezabil Noi vrem cat mai multi experti in armata
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării dă asigurări că nu se va reintroduce obligativitatea armatei. Vasile Dîncu a subliniat că ”vrea să risipească orice temere legată de obligativitatea acestui serviciu”.

Vasile Dîncu îi asigură pe români că nu se va reveni la serviciul militar obligatoriu. Ce a pregătit, în schimb

Totodată, Vasile Dîncu transmite că nu mai este fezabilă acum ”forțarea” tinerilor de a face armata. În schimb, s-a pregătit pentru ei un program de stagiu plătit.

ADVERTISEMENT

”Vreau să risipesc orice temere legată de obligativitatea armatei. Este imposibil de făcut acest lucru, nu se poate nici economic şi nu mai este nici fezabil.

Ne gândim spre câteva strategii pe viitor în completarea unei armate profesioniste de a optimiza salarizarea şi toate beneficiile pe care tinerii care aleg această profesie să le aibă pentru că tipurile de venituri pe care le au militarii sunt sub contribuţia pe care o aduc ei societăţii şi ne dăm seama foarte bine de asta acum când avem nevoie de ei să fie în cea mai buna formă”, a declarat Vasile Dîncu, fiind prezent vineri la Baza Aeriană de Instruire de la Boboc, din județul Buzău, pentru a decora drapelul de luptă al unității.

ADVERTISEMENT

Ministrul apărării a punctat faptul că armata are nevoie în prezent de persoane specializate în toate domeniile. Agresiunea militară nu este singura suficientă, în momentul de față, având în vedere schimbarea vremurilor, evoluția tehnologică.

”Vrem cât mai mulţi experţi în armată, informaticieni, medici, ingineri de toate felurile şi sociologi, psihologi, pentru că în perioada asta armata trebuie să răspundă unor provocări mult mai mari decât agresiunea militară în sine”, a mai spus ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

Stagii de voluntariat plătit în armată

În ceea ce privește perioada de voluntariat plătit pentru viitorii militari, va fi de 3-4 luni. Vasile Dîncu a dezvăluit că foarte mulți tineri scriu Ministerului Apărării, pe rețelele de socializare, despre cum să se înscrie în programul de instruire.

”S-a lansat sistemul de voluntariat anul trecut dar nu a fost prea atractiv. Am optimizat acest sistem, am venit cu noi prevederi, am mărit salariul, beneficiul financiar pe timpul şcolarizării şi am mărit şi salariul pe care îl ia un voluntar când nu participă la instruiri, s-a ajuns la un optim aşa că anul ăsta am făcut o cerere pentru 444 de locuri de muncă şi am avut 1400 de candidaţi cu dosare bune, deci exista o adresabilitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea am primit pe Facebook şi pe Tik-Tok cereri de la tineri care îşi doresc o pregătire militară de bază. Sunt tineri care vor să facă asta dar într-un sistem modern.

Nu va mai fi un stagiu cum era armata obligatorie, cred că vom face în stagii de 3-4 luni special pentru tineri, să aibă o pregătire militară, o pregătire de bază”, a mai declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT