News

Ce spune Mugur Isărescu despre aducerea în țară a rezervelor de aur. Nimeni nu se aștepta la asta

02.04.2019 | 18:24
Ce spune Mugur Isarescu despre aducerea in tara a rezervelor de aur Nimeni nu se astepta la asta

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a pronunțat astăzi în legătură cu inițiativa PSD privind repatrierea rezervelor de aur ale României. Aflat multă vreme în conflict cu liderii coaliției de guvernare, Mugur Isărescu a avut o declarație care i-a surpins pe mulți.

Mugur Isărescu, declarație în numl personal privind rezervele de aur

„Nu pot să vorbesc în numele Consiliului (Consiliului de Administraţie al BNR), dar aş înclina, personal, da. Scopul rezervei, inclusiv cea de aur, este să dea credibilitate”, a spus guvernatorul Băncii Naționale a României. El a mai anunțat că o ședință a Consiliului de Administrație va a avea loc până la finalul zilei. „Avem imediat o şedinţă de consiliu şi discutăm şi trimitem opinia BNR spre Parlament. Atunci veţi afla care este poziţia noastră”, a adăugat Isărescu, potrivit Mediafax.

El a explicat și de ce repatrierea rezervelor de aur ar fi oportună. „Noi luam la aur, până în criză, 1 procent – un procent şi ceva, la valută, la dolar luam 5 sau 6 pe diferite plasamente. Raportul s-a cam păstrat. Dacă la dolar a ajuns 0 sau negativ, ajunsese, vă daţi seama câtă fantezie au avut cei care au spus că nu ştiu cât a pierdut Banca Naţională că nu a obţinut dobânda la aur. Ce dobândă să obţii la aur? Sunt dobânzi negative. Se mai obţinea un câştig dacă ne apucam să facem operaţiuni speculative. Nu facem aşa ceva cu rezerva de aur a României”, a spus guvernatorul.

Mugur Isărescu vrea repatrierea aurului.
Mugur Isărescu vrea repatrierea aurului.

Parlamentul trebuie informat

Mugur Isărescu a precizat că pentru aducerea aurului românesc în țară nu este nevoie de o lege, ci doar de acordul Parlamentului. Senatul a adoptat deja un proiect de lege în acest sens, cu 60 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 16 abțineri.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.