Ce spune Nelu Tătaru despre locurile ATI din spitale! Câte vor fi disponibile în 14 zile

Alexandru Năstase   
în HotNews
28/11/2020, 17:05
Ce spune Nelu Tătaru despre locurile ATI din spitale! Câte vor fi disponibile în 14 zile
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a explicat situația paturilor ATI din țară. Sursa foto - DANI AMARIEI / MEDIAFAXFOTO

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus despre locurile ATI din spitale că există în prezent la terapie intensivă nu mai puțin de 1.400 de paturi pentru cazurile COVID-19.

De asemenea, alte 280 vor fi disponibile în următoarele două săptămâni. Tătaru a precizat că la nivel naţional a fost suplimentat numărul de paturi pentru cazurile severe de coronavirus din terapiile intensive.

“Am operaţionalizat mai multe paturi de terapie intensivă. Dacă la nivelul ţării avem o echilibrare a numărului de cazuri în ATI, la Bucureşti gestionăm un număr mai mare de cazuri. 

Ce spune Nelu Tătaru despre locurile ATI din spitale!

Rămâne îndemnul pentru respectarea unor reguli şi pentru prezenţa la medic şi la spital în faza incipientă, nu în faza gravă a bolii.

Avem 1.400 de paturi pentru terapie intensivă COVID în acest moment. Şi avem în operaţionalizare încă 280 de paturi în următoarele două săptămâni”, a mai declarat ministrul Nelu Tătaru

De remarcat că, în prezent, un număr de 1.249 de persoane sunt internate la ATI, cu 23 în plus faţă de ziua precedentă.

Totodată, Nelu Tătaru a declarat că România va primi un eşantion de 4,6 la sută din fiecare tranşă de vaccin anti-COVID şi că, până la jumătatea anului viitor, ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri pozitive.

Ministrul Sănătății a explicat că vaccinul este voluntar şi gratuit, iar cei peste 18 ani şi fără comorbidităţi vor fi ultimii care vor primi acest vaccin, în lunile martie – aprilie.

”Existenţa unui vaccin este cea care, la un moment dat, va da şi semnalul de descendenţă a acestei pandemii şi de limitare a efectelor ei. În condiţiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme, în acest moment sunt vreo cinci  firme cu care sunt şi contracte, în care  fiecare din ţările participante au o cotă parte.

Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se ţin la 28 de grade sau se ţin între minus 20 şi minus 80 de grade.

Sunt eşantioane care vor veni lunar, noi în din fiecare cotă suntem 4,6 la sută. Din fiecare eşantion care va veni, noi primim tranşa de 4,6 la sută”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Închide ×