News

Ce spune SRI despre atacul cibernetic asupra spitalelor din România. Cum au operat hackerii

20.06.2019 | 13:20
Ce spune SRI despre atacul cibernetic asupra spitalelor din Romania Cum au operat hackerii

Mai multe spitale din România sunt sub asediul hackerilor, iar SRI a venit cu precizări legate de atacul cibernetic foarte puternic! Hackerii au lovit în București, Huși, Dorohoi și Alba. SRI a scos recent de pe lista spitalelor atacate pe cel din Căăbunești și punctează faptul că România nu are o lege a securității cibernetice!

Ce spune SRI despre atacurile cibernetice asupra spitalelor ”Ne anunță cel infectat”

”Studiem să vedem exact tipul de ransomware, e posibil să nu fie badrabbit. Spitalele afectate sunt stiute exact de certRo si de Ministerul Sanatatii. Noi stim ce ne spun cele doua institutii. Cu alte cuvinte, neavand o lege a securitatii cibernetice nu putem afla de infectii ale sistemelor decat daca ne anunta cel infectat”, transmite SRI.

Serviciul Român de Informații anunță printr-un comunicat de presă că există atacuri cibernetice la patru spitale din țară: Victor Babeș (București), Huși, Dorohoi și Cărbunești. „Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti.

Ce spune SRI despre atacurile cibernetice la spitale
Ce spune SRI despre atacurile cibernetice la spitale

SRI subliniază faptul că România nu are o lege a securității cibernetice

O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pt oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, transmite SRI.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, până la acest moment, există atacuri cibernetice în cinci spitale din Capitală, unul dintre acestea fiind Spitalul „Victor Babeș”, celelalte urmând să fie identificate.

„Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huși, care și-a pierdut toate datele referitoare la pacienți”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.