Life

Ce spune un preot despre utilizarea telefonului în Postul Paștelui. De ce e bine să renunțăm la acest obicei

Un preot a vorbit despre utilizarea telefonului în Postul Paștelui și de ce este important să renunțăm la acest obicei.
17.03.2025 | 13:18
Ce spune un preot despre utilizarea telefonului in Postul Pastelui De ce e bine sa renuntam la acest obicei
Ce spune un preot despre folosirea telefonului în Postul Paștelui. Sursa foto: Observator News, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un preot a vorbit despre utilizarea telefonului în Postul Paștelui. Acesta a explicat de ce ar fi bine să ne deconectăm, în această perioadă, de la mediul online.

Utilizarea telefonului în Postul Paștelui. Un preot spune de ce e bine să renunțăm la acest obicei

Postul Paștelui a început de două săptămâni și este cel mai aspru dintre toate, cu doar două zile cu dezlegare la pește. În această perioadă, mulți credincioși se abțin de la mâncărurile care conțin alimente de origine animală, dar și de la poftele trupești.

ADVERTISEMENT

Totodată, în post este important să ne abținem și de la vicii și să avem grijă la cuvintele pe care le rostim. Preoții spun, însă, că mai există un lucru pe care este bine să-l facem în Postul Mare.

Perioada postului este una în care ar trebui să ne deconectăm de la lumea virtuală și să ne concentrăm mai mult pe legătura cu divinitatea. Multe persoane folosesc telefonul mobil, care a devenit un dispozitiv nelipsit în viața de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

“Să fim sinceri, adresez o întrebare retorică: Câţi dintre noi ne mai aducem aminte ce au făcut ieri pe internet? Doar cu o zi în urmă.​ Crează o dependenţă foarte mare, ori bunul Dumnezeu ne vrea oameni liberi, oameni asumaţi.

Atunci când postim nu facem acest lucru decât asumat şi în deplină libertate. Ne trezim cu telefonul în mână şi nu ştim de ce anume. Asta nu mai presupune că suntem liberi”, a explicat preotul Lucian Apopei, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Oamenii petrec foarte mult timp în mediul online

Potrivit studiilor, 80% din timp este petrecut pe rețelele de socializare, adică nouă zile pe lună. România se numără printre țările din Europa care petrec cel mai mult timp pe internet. În același timp, atunci când vine vorba despre participarea la cursurile online, țara noastră este la coada clasamentului.

ADVERTISEMENT

Multe persoane folosesc internetul pentru a vedea clipuri video amuzante sau pentru a socializa. Cei care nu se pot deconecta, însă, ar putea petrece mai puțin timp pe internet.

“Important e ca dacă intrăm să o facem cu măsură, să fim conştineţi şi asumaţi, şi nu într-o risipă de timp şi de atenţie”, a mai spus preotul.

În urmă cu un an, a fost adus în discuție, pentru prima dată, conceptul de post digital. La momentul respectiv, Episcopul Hușilor a îndemnat la cumpătare în utilizarea internetului în Postul Paștelui.