Mihai Nistor, profesor de istorie care de peste 35 de ani nu mai vede ce se întâmplă în România, a explicat ce impact a avut extremismul în dezvoltarea țării.
Posesor al unui intelect peste medie, Mihai Nistor încearcă să îi învețe pe copii despre trecutul României. La orele de istorie le vorbește despre toate perioadele prin care a trecut țara noastră, fie ele bune sau mai puțin bune. Mihai Nistor este de părere că istoria este necesară, chiar și cele mai neplăcute aspecte ale ei, pentru ca tinerele generații să nu facă greșelile strămoșilor lor și să își învețe lecțiile din timp.
În timpul prezenței sale în emisiunea TATULICI la FANAT1K, profesorul fără vedere a explicat ce le spune elevilor săi la orele de istorie și ce încearcă, de fapt, să îi facă să înțeleagă de pe urma lecțiilor predate. Interesant este că mulți copii chiar sunt interesați să afle mai multe detalii despre perioadele demult apuse, dar care se pot întoarce oricând dacă țara ajunge pe mâini nepotrivite.
„Vorbim de perioada legionară, vorbim de perioada comunistă, și sunt unii dintre copii care chiar sunt interesați și vor să stăm de vorbă și în afara orelor pentru că sunt lucruri, cel puțin legate de perioada legionară, de Antonescu, de Holocaust. Este foarte important să înțelegem secolul acesta, XX, și faptul că noi, oamenii, am ajuns într-o fază în care ne ucideam semenii cu atâta lejeritate încât practic ne cam pierdusem identitatea de om.
Tot ceea ce s-a întâmplat în perioada ’30-’40, cu lagărele de concentrare, cu romii deportați, cu evreii, toate astea sunt chestiuni care ar trebui amintite tinerilor, pentru că doar așa îi putem pregăti să fie mai buni și să înțeleagă că manipularea din partea celor direct interesați poate fi evitată, pentru că nu vrem să ne facem iar rău unii altora. Crimele omului împotriva omului cred că sunt cel mai mare blestem pe care specia umană va trebui să îl ducă mai departe”, a declarat Mihai Nistor la FANATIK.ro.
Într-o perioadă atât de tulbure din punct de vedere politic și social, tinerii sunt cele mai sigure ținte în fața dezinformării. Din păcate, subiectul alegerilor prezidențiale și ascensiunea cel puțin neobișnuită a lui Călin Georgescu în sondaje este la ordinea zilei. În acest context, chiar și copiii care au cu mult sub vârsta legală de vot își întreabă profesorii cine va ieși președinte în România.
Mihai Nistor nu iese din discuție, căci și el este des întrebat în ultima perioadă. Și chiar dacă este profesor de istorie și ar avea multe argumente pentru cei care îi pun această întrebare, preferă să țină domeniul politic cât mai departe de orele sale de curs, afirmând că nu este deontologic ca un cadru didactic să aibă astfel de discuții cu elevii săi.
Întrebat de Mihai Tatulici dacă elevii săi îi pun întrebări despre alegeri sau candidați, Mihai Nistor a încheiat rapid, spunând că refuză să vorbească despre acest subiect cu copiii pe care îi învață istorie.
„Nu discut cu copiii politică, încerc să evit subiectul. Dar m-au întrebat la un moment dat: „Domnu’, ce ziceți? Iese Georgescu? Sau iese Lasconi?”. Și le-am spus doar că aș prefera să nu discutăm despre subiectul acesta”, a afirmat profesorul.