News

Ce spune Vasile Dîncu despre avioanele care patrulează deasupra țării: ”Militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări”

Vasile Dîncu a făcut declarații despre avioanele care au fost observate, în ultima vreme, survolând deasupra țării. Ministrul apărării spune că sunt aeronave NATO ”pregătite să răspundă oricărei amenințări.”
08.04.2022 | 18:00
Ce spune Vasile Dincu despre avioanele care patruleaza deasupra tarii Militarii NATO sunt pregatiti sa raspunda oricarei posibile amenintari
Vasile Dîncu, ministrul apărării, declarații despre avioanele care survolează deasupra țării. Sursa foto: Forțele Aeriene Române
ADVERTISEMENT

”Militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări în cel mai scurt timp timp, manifestând vigilenţă 24 de ore în şapte zile din săptămână”, a declarat Vasile Dîncu, vineri, despre aeronavele care au fost observate, în ultimul timp, patrulând deasupra țării.

Misiuni de interceptare și recunoaștere ale militarilor români

Ministrul apărării a făcut afirmația în cauză fiind prezent la ceremonia de certificare a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, de la baza Mihail Kogălniceanu. Astfel, a vorbit, printre altele, despre câte misiuni de interceptare și recunoaștere au efectuat militarii români, în 2021.

ADVERTISEMENT

”În 2021, pe cerul european au fost înregistrate 370 de misiune reale de poliţia aeriană NATO, iar în ţara noastră, în cursul anului trecut, Forţele Aeriene Române au efectuat 28 de misiuni de interceptare şi recunoaştere.

De la începutul acestui an, Forţele Aeriene Române au îndeplinit deja acest tip de misiuni mai ales ca urmare a zborurilor Federaţiei Ruse deasupra Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări în cel mai scurt timp timp, manifestând vigilenţă 24 de ore în şapte zile din săptămână”, a dezvăluit ministrul apărării.

 

Gestul istoric al NATO, odată cu agresiunea Rusiei în Ucraina

Vasile Dîncu a ținut și să sublinieze că, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina, NATO a fost nevoit să activeze pentru prima oară în istorie forța de răspuns.

ADVERTISEMENT

”Din cauza situaţiei generate de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina care a condus la diminuarea drastică a securităţii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Est pentru prima oară în istoria sa şi într-un timp atât de scurt, NATO a dislocat forţa de răspuns a NATO cu rol de descurajare şi apărare.

Astfel, trupe foarte bine instruite ale Statelor Unite , Franţei şi Belgiei sunt alături de Armata României pentru a menţine pacea pe flancul estic al Alianţei.

ADVERTISEMENT

Profesionalismul, flexibilitatea şi capacitatea de reacţie sunt elemente definitorii ale trupelor care se antrenează împreună pe teritoriul ţării noastre în vederea creşterii interoperabilităţii şi asigurării securităţii pe flancul estic”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Spusele ministrului apărării au fost făcute, mai exact, în contextul în care, vineri, 150 de piloți și reprezentanți din personalul tehnic din Marea Britanie, au sosit la Baza Aeriană Mihail Kolgălniceanu din județul Constanța. Militarii britanici, cu aeronave Eurofighter Typhoon, vor asista, timp de patru luni, la diferite exerciții, așa cum au făcut în 2017, 2018 şi 2021.

ADVERTISEMENT