News

Ce spunea Ion Iliescu despre uciderea lui Nicolae Ceaușescu! „L-aș fi lăsat în viață”

13.04.2021 | 07:00
Ce spunea Ion Iliescu despre uciderea lui Nicolae Ceausescu Las fi lasat in viata
ADVERTISEMENT

FANATIK îți aduce aminte despre ce spunea Ion Iliescu legat de uciderea lui Nicolae Ceaușescu! Fostul șef de stat a oferit un interviu în urmă cu mai mulți ani în care a comentat afirmațiile lui Mihail Gorbaciov.

Cel care a condus URSS-ul nu a ezitat o clipă și a precizat că nu a înțeles de ce soții Ceaușescu au fost omorâți în decembrie 1989 și a transmis că el n-ar fi comandat uciderea lor.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a precizat că reacția fostului lider sovietic a fost una cât se poate de firească. Mai mult de atât, Iliescu a zis că și el l-ar fi lăsat în viață pe Nicolae Ceausescu dintr-un motiv cât se poate de simplu. Ca să vadă ce a rămas după el.

Ce spunea Ion Iliescu despre uciderea lui Nicolae Ceaușescu pe 25 decembrie 1989!

“Probabil că i-a pus cineva o întrebare și a fost o reacție umană firească”, a spus Ion Iliescu cu privire la declaratiile lui Gorbaciov.

ADVERTISEMENT

Acesta afirmase chiar că “este de neînchipuit” cum au fost împușcați Elena și Nicolae Ceaușescu, ca “niște animale sălbatice”.

Sursa foto – colaj Fanatik

“Si eu am spus ca ar fi fost preferabil sa fi avut un proces firesc, normal, in conditii normale. Si eu, personal, l-as fi lasat in viata, ca sa vada ce a rămas dupa el”, a mai spus Iliescu.

ADVERTISEMENT

Fostul lider PSD a ținut să aducă aminte de conjunctura în care s-au petrecut toate în decembrie 1989 și de schimbările din România.

Cum explică Ion Iliescu moartea lui Nicolae Ceaușescu

Ion Iliescu crede că deciziile luate de Nicolae Ceaușescu au dus la condamnarea și uciderea lui. Fostul șef de stat spune că cel despre care se spunea că e cel mai iubit fiu al poporului a plătit pentru ceea ce a făcut.

ADVERTISEMENT

“Dar nici el, nici altii nu pricep conjuctura in care ne aflam…atunci mureau oameni, iar asta a fost factorul care ne-a determinat sa luam aceasta decizie, a unui proces organizat in conditii exceptionale.

Sursa foto – hepta.ro

Ca sa curmam varsarile de sange generate de acea diversiune lansata in seara de 22 (decembrie 1989 – n.r.), care voia sa impiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie si care ne-a costat vieti umane. S-a dovedit corecta aceasta decizie, imediat dupa proces incetand aceste actiuni militare”, a explicat momentul fostul președinte.

“Dar el a generat asa ceva, Ceausescu, cand a luat decizia sa deschida foc la Timisoara, la Bucuresti, iar asta a creat situatia pe care noi am cunoscut-o si pe care alte tari n-o stiu. Noi nu am avut sansa, nici a polonezilor, nici a cehilor, nici a altora, a unei tranzitii pasnice. Si asta datorita lui Ceausescu. Asa ca, intr-un fel, el a platit faptele proprii”, a mai spus Iliescu.

Ce rol a avut Ion Iliescu în timpul Revoluției

În timpul revoluției din decembrie 1989, Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale. FSN a preluat puterea cu sprijinul forțelor armate conduse de Generalul Stănculescu. Nu a durat mult până când Iliescu a fost recunoscut ca lider al grupării.

Interesant este că un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu și Silviu Brucan au rugat Moscova, prin intermediul ambasadei, să trimită un ajutor militar „pentru că singuri nu se pot descurca”, potrivit formulării din document.

Sursa foto – hepta.ro

Cu toate acestea, răspunsul URSS a fost că „sunt gata să trimită orice fel de ajutor cu excepția intervenției trupelor”. Între timp solicitarea de către Iliescu a intervenției militare rusești a fost confirmată și de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluției Române.

Interesant este că procurorii militari care au trimis în instanță Dosarul Revoluției din 1989 l-au acuzat pe Ion Iliescu de trădare pentru că a solicitat aqceastă intervenție. Cu toate acestea, faptele s-au prescris. În același dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe Iliescu și Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanității, fapte care nu se prescriu.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza...
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”