FANATIK îți propune o întoarcere în timp și îți aduce aminte ce spunea Jimmy Carter, președintele SUA, despre Nicolae Ceaușescu! De altfel, președintele României comuniste a mers de patru ori pe tărâmul făgăduinței. Liderul PCR a avut discuții oficiale cu nu mai puțin de trei președinți americani.
Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter au fost cei care l-au primit pe Nicolae Ceaușescu în Statele Unite. De departe, „cel mai iubit fiu al poporului” s-a înțeles perfect cu Nixon pe care l-a vizitat de două ori, în 1970 şi 1973.
Celelalte două vizite au avut loc în 1975 şi 1979. Ultima s-a petrecut undeva la jumătatea lunii iunie, mai exact 11-17 și a scos în evidență relațiile foarte bune dintre cele două țări.
De altfel, chiar în discursul oficial, cel mai puternic om de pe planetă la acea oră, Jimmy Carter nu a ezitat o clipă și l-a lăudat serios pe omologul său din România.
”Este corect să spunem că în ultimii 10 ani, relaţiile prieteneşti dintre SUA şi România au crescut şi s-au îmbunătăţit rapid, spre satisfacţia şi beneficiul poporului nostru.
Schimburile dintre ţările noastre au crescut de peste 10 ori în ultimii 10 ani. Şi datorită creşterii existente în relaţiile dintre noi, ne aşteptăm ca volumul să se dubleze în următorii trei ani.
Este un mare avantaj pentru mine, ca Preşedinte, să am şansa de a mă consulta cu un lider naţional şi internaţional precum este vizitatorul meu de azi”, a explicat Jimmy Carter ziariștilor prezenți.
Laudele erau departe însă de a fi încheiate. Alocuțiunea de la Casa Albă a adus și alte cuvinte impresionante folosite de american la adresa lui Nicolae Ceaușescu. România comunistă dorea atunci o extindere mai accentuată a relaţiilor bilaterale între cele două țări, cu precădere comerțul.
Mai mult de atât, conform unor documente declasificate recent, Ceaușescu a militat și pentru obținerea unor noi licenţe tehnologice de vârf, dar a solicitat și prelungirea Clauzei naţiunii celei mai favorizate.
Americanii n-au rămas impasibili dorințelor noastre mai ales că, de câțiva ani buni, România devenise un prieten. De asemenea, cei doi șefi de stat ar fi vorbit în celebrul Birou Oval despre Orientul Mijlociu, zonă în care Nicolae Ceaușescu avea relații foarte bune.
Jimmy Carter l-a chestionat pe liderul PCR despre aplicarea drepturilor omului din România. Ceaușescu s-a apărat atunci spunând că este o problemă internă, în care nu se admit amestecuri externe. Mai mult de atât, cei doi au semnat și o declaraţie comună.
La final, Jimmy Carter nu a ezitat și l-a lăudat la scenă deschisă pe Nicolae Ceaușescu. „Poporul Statelor Unite este onorat să aibă ca oaspete al nostru un mare conducător al unei mari ţări. Influența sa pe arena internațională ca lider al României este excepțională.
Preşedintele Ceauşescu vine din România alături de soţia sa, Elena şi este o mare plăcere pentru mine să-i întâmpin aici. Este a patra vizită a Preşedintelui Ceauşescu în Statele Unite ale Americii şi precedesorii mei s-au onorat vizitând, la rândul lor, român.
Este corect să spunem că în ultimii 10 ani, relaţiile prieteneşti dintre SUA şi România au crescut şi s-au îmbunătăţit rapid, spre satisfacţia şi beneficiul poporului nostru.
Schimburile dintre ţările noastre au crescut de peste 10 ori în ultimii 10 ani. Şi datorită creşterii existente în relaţiile dintre noi, ne aşteptăm ca volumul să se dubleze în următorii trei ani”, a spus președintele american.
James Earl Carter, Jr., cunoscut ca Jimmy Carter a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii. A ocupat funcția din 1977 până în 1981. A devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002.
În urmă cu aproape doi ani de zile, acesta a fost spitalizat în vederea unei intervenţii medicale la cap, în urma unor căzături. Jimmy Carter a fost „internat la Emory University Hospital în vederea unei intervenţii vizând să slăbească presiunea pe creierul său cauzată de o sângerare care a avut loc în urma recentelor sale căzături”, a precizat echipa fostului lider.
De altfel, Jimmy Carter a fost spitalizat la sfârşitul lui octombrie 2019 în urma unei fracturi de bazin cauzate de o cădere la domiciliu, în timp ce se pregătea pentru o vânătoare de curcani. Fundaţia sa a catalogat fractura drept ”uşoară”.
Artizan al Acordurilor de la Camp David, care au condus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-palestinian, Jimmy Carter s-a aflat la conducerea țării şi în timpul luării de ostatici americani în Iran, în 1979-1980, moment care i-a adus o reputaţie de naivitate pe plan internaţional şi numeroase critici în ţară.
După usturătoarea înfrângere pe care suferit-o de la republicanul Ronald Reagan în 1981, al 39-lea preşedinte al Statelor Unite şi-a găsit vocaţia de om al păcii, multiplicându-şi misiunile umanitare, din Cuba în Coreea de Nord, trecând prin Etiopia.