News

Ce spunea Nicolae Ceaușescu despre Ion Iliescu: “Spionul sovietic”

06.05.2019 | 16:16
Ce spunea Nicolae Ceausescu despre Ion Iliescu Spionul sovietic

Despre legătura dintre Ion Iliescu și familia Ceaușescu există multe informații, însă nu se știa cum era văzut președintele FSN de fostul dictator. S-a zvonit inclusiv că Iliescu ar fi câștigat încrederea cuplului prezidențial pentru că unchiul său ar fi fost amantul Elenei Ceaușescu o perioadă bună de vreme, în timp ce era cu Nicolae.

Nicolae Ceaușescu știa că Iliescu ar fi fost spion sovietic

Informații neașteptate ies la iveală despre Ion Iliescu din rechizitoriul Dosarului Revoluției. Ofițerii din cadrul garnizoanei Târgoviște au dat mărturie în acest dosar povestind cum au decurs ultimele zile ale Ceaușeștilor. Printre alte dezvăluiri, la un moment au vorbit și despre implicarea lui Iliescu în actul Revoluției și cum îl vedea pe limbă de moarte Nicolae Ceaușescu.

Locotenentul Iulian Stoica, care a fost șef al cercetării la UM 01417 Târgoviște, a descris o scenă între Nicolae și Elena când au aflat că urmează să ajungă Ion Iliescu la conducerea României. “Le-am povestit, la solicitare, soţilor Ceauşescu ce văzusem la televizor. (…) Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceauşescu s-a înfuriat.

Ion Iliescu petrecea des cu familia Ceaușescu. Sursa foto: captură Youtube

Dezvăluiri despre culisele Revoluției Române

A spus: Cine mă!? Spionul ăla sovietic? uitându-se spre Elena Ceauşescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi”, ar fi zis Nicolae Ceaușescu, scrie adevărul.ro. Și maiorul Ion Mareș a confirmat exact aceeași secvență și cuvintele folosite de Iliescu.

“M-am reîntors în biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu şi am avut cu aceştia o altă discuţie. Nicolae Ceauşescu a întrebat de cine este condusă armata, iar eu i-am spus că, din câte am văzut la televizor, de generalul Militaru, iar el a întrebat cine e.

Elena Ceauşescu i-a răspuns că este un agent sovietic. Am mai întrebat cine conduce ţară, iar maiorul Tecu i-a spus că Ion Iliescu. Aici a devenit nervos şi a ţipat la Elena: Ţi-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înţeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm!”, a mai zis Iulian Stoica.