News

Ce spunea prefectul județului Gorj despre lipsa autorizației ISU de la Spitalul din Târgu Cărbunești! „Doamne ferește de o tragedie”

Ce spunea prefectul județului Gorj despre lipsa autorizației ISU de la Spitalul din Târgu Cărbunești și cine și-a dat acordul pentru transformarea unității în spațiu COVID-19
22.10.2021 | 13:02
Ce spunea prefectul judetului Gorj despre lipsa autorizatiei ISU de la Spitalul din Targu Carbunesti Doamne fereste de o tragedie
Spitalul din Târgu Cărbunești nu avea autorizație ISU în februarie. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Transformarea spitalelor în unități COVID-19 a fost făcută pe repede înainte și nu o dată medicii sau managerii au acuzat întreaga situație. FANATIK a scris AICI cum spitalul din Urziceni nu avea nici măcar medic de boli infecțioase, dar cu toate acestea a primit strict cazuri de pacienți infectați cu coronavirus.

Culmea, se întâmpla lucrul acesta la puțin timp după ce virusul a izbucnit în Țăndărei și la doar câteva zile după ce comuna Bărbulești situată la câțiva kilometri distanță a devenit focar. O nouă dovadă că autoritățile au gestionat haotic pandemia a venit acum chiar de la Spitalul din Târgu Cărbunești.

ADVERTISEMENT

Ce spunea prefectul de Gorj despre lipsa autorizației ISU de la Spitalul din Târgu Cărbunești!

Aici a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție după ce instalaţia de oxigen s-a oprit la primele ore ale dimineții și pacienţii au avut nevoie să fie ventilaţi în ambulanţe.

Ministerul Sănătăţii a transmis imediat un raport și a explicat că aproximativ 90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită support de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI. Interesant este că ministerul a fost acuzat de actualul primar al orașului în urmă cu doar câteva luni.

ADVERTISEMENT

ISU Gorj comunica atunci că în județ încă mai sunt trei spitale fără autorizație, printre ele fiind și cel Târgu-Cărbunești. Edilul a transmis că va prinde, în bugetul din acest an, banii necesari spitalului suport COVID-19 pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, doar că situația s-a schimbat peste noapte.

Primarul Dănuț Birău a ținut să precizeze că decizia ca spitalul din Târgu-Cărbunești să fie desemnat unitate suport COVID-19, deși nu avea autorizație ISU, nu a aparținut autorității locale, ci Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Și fostul prefect Cosmin Pistol recunoaștea că există riscul ca-n spitalele din Gorj să apară tragedii precum cele de la Spitalul Județean din Piatra Neamț ori Institutul Matei Balș

„Doamne ferește”, răspunsul prefectului

Atunci când a fost întrebat de jurnaliștii de la Radio Infinit de ce a fost desemnat spitalul din Târgu-Cărbunești drept suport COVID-19, în condițiile în care se știa că nu are autorizație de securitate la incendiu, fostul prefect de Gorj a avut un răspuns halucinant.

ADVERTISEMENT

Acesta a transmis că pandemia a găsit nepregătită pe toată lumea și că ”Doamne ferește! să apară tragedii și-n județul nostru”.

„Vorbim despre o pandemie care ne-a găsit nepregătiți pe toți, lucrurile au mers pe repede înainte, probabil și de asta au apărut probleme pe care le resimțim cu toții, pe care le revedem în spitalele din țară.

Așa cum cunosc eu problemele e vorba de infrastructură, e vorba de circuite și din câte știu spitalul din Târgu Cărbunești îndeplinea cele mai multe condiții pentru a deveni unitate suport COVID.

Având în vedere că ISU a descoperit nenumărate probleme, a lăsat un număr de 57 de probleme la nivel de județ Gorj niciodată nu este exclus să apară o situație. Doamne ferește, într-adevăr, sunt situații care pot să apară”, spunea Cosmin Pistol pentru sursa citată.

Dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incidentului de la Târgu Cărbunești

De remarcat că poliţiştii gorjeni au anunțat că au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în urma incidentului de la Spitalul Târgu Cărbuneşti.

Fără să se cunoască inițail motivul, instalaţia de oxigen nu a mai funcţionat, iar doi pacienţi au fost găsiţi decedaţi. Ceilalți au avut nevoie de ventilație. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au precizat că, deocamdată, cercetările în acest dosar se fac cu privire la faptă.

Între timp, Colegiul Medicilor a comentat în termeni duri situația de la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Medicii au transmis că sistemul este întins la maxim pe o infrastructură nepregătită pentru astfel de situaţii.

Cu toate acestea, potrivit surselor Antena 3, în urma verificărilor, stația de oxigen funcționa perfect, însă firma care trebuia să se ocupe de mentenanță a găsit zero oxigen în instalație.

Mai exact, nu a fost vorba despre o defecțiune, ci pur și simplu despre faptul că stația nu a fost încărcată. De remarcat că multinaționala care asigura mentenanța instalației are sediul tocmai în Timișoara și un punct de lucru la București.

De altfel, acesta ar fi fost și motivul pentru care a durat atât de mult reîncărcarea instalației. În mod normal, reprezentanții companiei erau obligați să verifice nivelul de oxigen din stocator prin intermediul unui aplicații.

ADVERTISEMENT
Tags: