News

Ce spuneau agenții CIA despre Elena Ceaușescu! „Este foarte nepopulară”

14.04.2021 | 07:00
Ce spuneau agentii CIA despre Elena Ceausescu Este foarte nepopulara
Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă ce spuneau agenții CIA despre Elena Ceaușescu și cum era văzută soția „celui mai iubit fiu al poporului” de către aceștia! Astfel, rapoartele trimise în Statele Unite nu au menajat-o deloc pe consoarta lui Nicolae Ceaușescu. Portretul ei era unul destul de dur.  

Concret, o notă informativă a celor de la CIA, desecretizată din arhiva Central Intelligence Agency și care a ajuns la Washington, Casa Albă, în data de 1 decembrie 1985 semnala faptul că Nicolae Ceaușescu avea ceva probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, americanii încercau să afle cine ar putea fi următorul președinte al României, în cazul în care acesta pățea ceva. Elena Ceaușescu nu se afla printre favoriți.

Ce spuneau agenții CIA despre Elena Ceaușescu!

Era, în schimb, sfătuitoarea de care avea nevoie Nicolae Ceaușescu și forma alături de câțiva apropiați un posibil schimb de putere.

ADVERTISEMENT

Emil Bobu, Tudor Postelnicu și Ion Dincă se aflau în grațiile primei doamne, dar agenţii americanilor nu au crezut niciodată în forța acesteia de a prelua frâiele țării.

Sursa foto – hepta.ro

„Este foarte nepopulară, populaţia are resentimente faţă de clanul Ceauşescu, inclusiv faţă de Nicu, care este constant promovat ca lider de tineret, dar are şi prejudecăţi faţă de ocuparea unor poziţii înalte de către femei.

ADVERTISEMENT

Din aceste motive este o şansă mare ca ea să fie dată la o parte de la conducere“, transmiteau agenții la Casa Albă.

Americanii nu o vedea pe Elena Ceaușescu capabilă să conducă țara

De altfel, în 1985, așadar cu patru ani înaintea Revoluției, americanii luau în calcul diferite variante de cădere a regimului impus de Nicolae Ceauşescu.

ADVERTISEMENT

„Un scenariu mai puţin probabil, dar posibil, este ca Elena Ceauşescu să fie blocată de la succesiune, în cazul morţii subite a lui Nicolae Ceauşescu, sau ca adversarii să pună la cale o lovitură de stat dacă ea ar încerca să fie instalată la putere.

Sursa foto – hepta.ro

Dacă succesorii iniţiali ai lui Ceauşescu sunt discreditaţi de declinul economic şi social, mai sunt personaje mai puţin marcate de asocierile recente cu politicile sale.

Foste ajutoare ale lui Ceauşescu sunt acum în dizgraţie, dar probabil au speranţe că se vor ridica din nou la putere în epoca post-Ceauşescu”, au mai notat americanii.

Ce studii avea Elena Ceaușescu

Savanta de renume mondial, așa cum era cunoscută în țară în perioada comunismului, a fost, de fapt, „o ilustră” repetentă în clasa a IV-a! De altfel, soția lui Nicolae Ceaușescu nu a rupt norii la capitolul învățătură.

A făcut primele trei clase primare în Petrești, localitatea în care s-a și născut. Pe următoarea nu a mai terminat-o. Mai ales că aproape toate materiile i-au dat bătăi serioase de cap.

Sursa foto – hepta.ro

Elena Ceaușescu ar fi promovat doar la trei discipline, toate fiind însă considerate mai degrabă de recreere și distracție pentru elevi.

Vorbim despre de muzică, sport și lucru manual. În rest, viitoarea primă doamnă a fost sub media de trecere și a adunat notă proastă după notă proastă.

ADVERTISEMENT